«Saskaņa» cer uz trim vietām Eiropas Parlamentā (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sociāldemokrātiskā partija «Saskaņa», kas vēlēšanās pirmo reizi startē bez savas sadarbības partneres Latvijas Sociālistiskās partijas, vēlas beidzot iegūt reālu pārstāvniecību Eiropas Parlamentā (EP), turklāt cer uz trim no astoņām Latvijai atvēlētajām vietām, pastāstīja «Saskaņas» saraksta līderis Saeimas deputāts Boriss Cilevičs.

«Mēs no pagātnes mācījāmies. Mums ar sociālistiem joprojām ir laba sadarbība parlamentā un pašvaldībās, kur mēs koncentrējamies uz sociālajiem jautājumiem, bet uz EP mēs šoreiz startējam atsevišķi no Latvijas Sociālistiskās partijas,» uzsver Cilevičs. Iepriekšējās vēlēšanās sociālistu līderis Alfrēds Rubiks neslēpa, ka viņš EP strādās Eiropas Apvienotajā kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālajā grupā.

«Šobrīd mums ir vajadzīgi savi deputāti, kas strādās EP Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupā, nevis kādā mazāk ietekmīgā grupā. Kā mūsu partijas attiecības ar sociālistiem attīstīsies tālāk, vai mēs uz nākamajām Saeimas vēlēšanām iesim kopā vai atsevišķi - par to tiks lemts vēlāk. Mēs joprojām cienām Rubika kunga pozīciju, kaut gan tā būtiski atšķiras no mūsu programmatiskajām nostādnēm. Pašvaldībās mēs ar sociālistiem sadarbojamies labi, EP šī sadarbība izrādījās neveiksmīga, tāpēc mēs startējam atsevišķi,» pastāstīja Cilevičs.

«Neskatoties uz to, ka daudzos jautājumos es Rubikam nepiekrītu, es viņu dziļi cienu kā cilvēku par viņa konsekvento pozīciju. Latvijas politikā negadās bieži, ka cilvēks ir gatavs iet cietumā par savu politisko pārliecību. Ja kāds domā, ka ar Rubiku var manipulēt, tas dziļi maldās. Rubiks ir ļoti patstāvīgs cilvēks, viņš pats pieņem lēmumus. Ar viņu tādas «spēlītes» vienkārši nebūtu iespējamas,» apgalvoja Cilevičs.

Ar Tatjanu Ždanoku «saskaņieši» ilgstoši bija vienā koalīcijā - no 1998. līdz 2002.gadam. «Mēs ļoti cerējām, ka izdosies tuvināt mūsu viedokļus, bet tas neizdevās, tāpēc arī mūsu ceļi šķīrās,» apgalvoja Cilevičs. «Ar Ždanoku mums ir nevis personīga nepatika, bet ideoloģiskas domstarpības. Ždanoka pārstāv partiju, kas ir etniski balstīta, un tās galvenais uzdevums vienmēr ir bijis «krievu lingvistiskā mazākuma interešu aizstāvība«,» pastāstīja Cilevičs. Savukārt «Saskaņas» mērķis jau kopš dibināšanas 1994.gadā esot pārvarēt etnisko šķelšanos Latvijas politikā. Pēdējās Rīgas domes vēlēšanās tas lielā mērā izdevās. «Saskaņas» deputātu etniskais sastāvs atbilst Rīgas etniskajam sastāvam. Partija ir pārstāvēta gan pašvaldībās, gan Saeimā. «Mūsu deputāti EP strādās ciešā kontaktā un sazobē ar Saeimas frakciju un mūsu pašvaldību vadītājiem, lai panāktu reālus rezultātus, - neatkarīgi no tā, kas no mūsu saraksta tiks ievēlēti EP. Jebkurš no mūsu deputātiem būs komandas spēlētājs. Mūsu galvenajiem konkurentiem faktiski nav nekādas ietekmes un pārstāvniecības ne Saeimā, ne pašvaldībās. Tātad vēlētājiem būs izvēle - viens spēlētājs vai komanda,» norādīja Cilevičs.

Kandidātus «Saskaņas» sarakstam EP vēlēšanām izvirzīja pirmorganizācijas, cilvēki arī paši varēja sevi izvirzīt. Pēc tam kandidātu sarakstu trīs reizes apsprieda partijas valdē. Pēdējais vārds bija partijas domei, kurā ir visu reģionu pārstāvji, un arī domes sēdē vēl tika veiktas dažas izmaiņas.

Pēc Cileviča teiktā, komanda ir diezgan profesionāla, «Saskaņas» sarakstā ir Rīgas 28.vidusskolas direktors Guntars Jirgensons, Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs, žurnālists Andrejs Mamikins. Kas attiecas uz «Saskaņas» jaunpienācēja žurnālista Andreja Mamikina kandidēšanu EP vēlēšanās, Cilevičs uzsver, ka žurnālistika ir labs pamats, lai ieietu politikā. «Mamikinam ir liela dzīves pieredze, viņš nav nekāds divdesmitgadīgs puišelis. Pievienoties «Saskaņai» - tā viņam bija apzināta izvēle. Mēs vienmēr cenšamies piesaistīt visu labāko Latvijas intelektuālo potenciālu. Domāju, ka Mamikins nesīs daudz laba partijai un Latvijai. Mamikins nav uzaicināts kā «leģionārs» vienām vēlēšanām. Savstarpējas simpātijas ar «Saskaņu» viņam bija sen, tikai kā žurnālists viņš nevarēja būt partijas cilvēks, vajadzēja palikt objektīvam un politiski neitrālam. Andrejam ir pieredze, intelektuālais potenciāls, valodu zināšanas,» norādīja «Saskaņas» saraksta līderis.

«Saskaņas» mērķis ir trīs mandāti EP. «Protams, tagad ir ļoti grūti kaut ko prognozēt. Jo zemāka būs vēlētāju aktivitāte EP vēlēšanās, jo lielāka var būt prognožu kļūda. Parasti radikālu partiju atbalstītāji ir daudz aktīvāki nekā centrisko un mēreno partiju atbalstītāji. Jo augstāka būs vēlētāju aktivitāte, jo labāki būs mūsu rezultāti. Tāpēc mēs aicinām piedalīties vēlēšanās, neskatoties uz vēlētāju politisko pārliecību,» teica Cilevičs.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu