Eksperimentā Zolitūdes lielveikala jumta konstrukcijas pārlūzušas (112)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izmeklēšanas eksperimentā šodien pusdienlaikā sagruvušā lielveikala «Maxima» jumta konstrukcijas nav izturējušas ūdens svara spiedienu un no tā pārlūzušas. Jumts sabruka tā, kā eksperti to bija plānojuši. Eksperiments sākās 14.aprīlī. Par tā gaitu policija sola sīkāk informēt pēcpusdienā.

Īsi pēc plkst.12 kopnes neizturēja ūdens svara spiedienu un jumta konstrukcija pārlūza. Jumts sabruka tā, kā eksperti to bija plānojuši. Līdz ar to eksperimenta mērķis ir sasniegts un ir iegūti visi nepieciešamie dati. «Ūdens ir palicis baseinos, taču jumta konstrukcija ir pārlūzusi,» uzsvēra policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Pašlaik eksperti datus apstrādā, vēlāk izanalizēs, un uz iegūtajiem rezultātiem eksperti varēs balstīt savu slēdzienu, norādīja Sadovskis.

Policija jau vakar paziņoja, ka, turpinot izmeklēšanas eksperimentu sagruvušajā lielveikalā, vērojams, ka jumta kopnes turpina deformēties.

Eksperimentam pieaicinātais būvniecības eksperts, Rīgas Tehniskās universitātes docents Aigars Ūdris sacīja, ka tagad sāksies eksperimentā iegūtās informācijas apstrāde. To, cik ilgu laiku datu apstrāde prasīs, Ūdris nevarēja pateikt, vien norādīja, ka datu apjoms ir ļoti liels, bet pat standarta pārbaudēs datu apstrāde prasa mēnesi vai divus.

«Pagaidām nekādu informāciju nevaru izpaust. Protams, mums ir radušies apsvērumi, bet tas nav detalizēts ziņojums. Tā kā eksperiments notiek kriminālprocesā, visi secinājumi tiks nodoti policijai,» sacīja Ūdris.

Viņš piebilda, ka šis nebija vienīgais eksperiments, vēl sekos eksperiments ar kontrolēta ugunsgrēka imitāciju uz sabrukušā lielveikala jumta un daži citi eksperimenti, kurus Ūdris neatklāja, pamatojoties uz to, ka tos nav atklājusi policija. Tāpat vēl tikšot veiktas arī dažādu paraugu pārbaudes.

Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins šodien žurnālistiem pastāstīja, ka eksperimentā nekādas blakusparādības nav konstatētas, lai arī no baseiniem nedaudz izlijis ūdens. Tagad uzstādītais aprīkojums tiks aizvākts un ūdens no teritorijas izpumpēts.

«Eksperimenta mērķis ir panākts - uzdevums jau nebija salauzt kopnes, bet iegūt pilnu informāciju, uz kuras pamata eksperti varēs izprast tos procesus,

kas bija līdz 21.novembrim - traģēdijas dienai,» norādīja Grišins.

Lai arī Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers jau iepriekš paziņoja, ka pamatlietā aizdomās turētie varētu būt zināmi rudenī, Grišins prognozēs ir piesardzīgāks. «Pašlaik ir grūti prognozēt, kad būs pirmās aizdomās turētās personas. Tas notiks, tiklīdz būs nostiprināti pierādījumi,» uzsvēra Grišins.

Par blakus esošā daudzstāvu ēkas likteni būs jālemj tās īpašniekiem un pašvaldībai, norādīja Grišins.

Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins jau iepriekš žurnālistiem paziņoja, ka eksperimenta mērķis ir iegūt zinātniskos datus, kurus pēc tam eksperti izmantos, sagatavojot galīgo ekspertīzes slēdzienu.

Ekspertīzes slēdziens būs, visticamāk, rudens otrajā pusē. Ekspertīzē tiks izmantoti dati no šīs nedēļas eksperimenta un dati no plānotā eksperimenta, kas būs saistīts ar būvkonstrukciju kontrolētu dedzināšanu un uguns nodzēšanu. Dedzināšana nepieciešama, lai pārliecinātos, vai pirms vairākiem gadiem būvniecības procesā notikušais ugunsgrēks ir radījis paliekošas sekas būvkonstrukcijā un, turpinot būvniecību, bija pienācīgi padomāts par bojājumu novēršanu.

Policija sagruvušo lielveikalu plāno pamest maija beigās.

Pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklājusi viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, un vainīgais sodu jau saņēmis.

Policija informēs par Zolitūdes traģēdijas eksperimenta norisi

Valsts policija ceturtdienas pēcpusdienā informēs par Zolitūdes traģēdijas eksperimenta norisi, pastāstīja Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis. Preses brīfingā pie Ministru kabineta plkst.15.15 informāciju sniegs Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Ekspertīzes

slēdziens būs, visticamāk, rudens otrajā pusē.

Ekspertīzē tiks izmantoti dati no šīs nedēļas eksperimenta un dati no plānotā eksperimenta, kas būs saistīts ar būvkonstrukciju kontrolētu dedzināšanu un uguns nodzēšanu. Dedzināšana nepieciešama, lai pārliecinātos, vai pirms vairākiem gadiem būvniecības procesā notikušais ugunsgrēks ir radījis paliekošas sekas būvkonstrukcijā un, turpinot būvniecību, bija pienācīgi padomāts par bojājumu novēršanu.

Policija sagruvušo lielveikalu plāno pamest maija beigās

Pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklājusi viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, un vainīgais sodu jau saņēmis.

Komentāri (112)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu