Brīdina par iespējamu saskarsmi ar masalu slimnieku lidojumā (19)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasažieriem, kuri pagājušajā nedēļā lidoja no Rīgas uz Stokholmu un atpakaļ, iespējams, bijusi saskarsme ar masalu slimnieku, pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

SPKC sācis epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar masalu slimnieku, kurš 9.aprīlī lidoja no Rīgas uz Stokholmu ar reisu SK962 (BT105) plkst. 14.25 un 11.aprīlī lidoja no Stokholmas uz Rīgu ar reisu SK9630 (BT110) plkst.19.55.

Masalas ir lipīga infekcijas slimība, kas ar gaisa pilieniem, slimniekam runājot, klepojot, šķaudot, izplatās no personas uz personu. Tādēļ

SPKC lūdzis «airBaltic» sniegt kontaktinformāciju par pasažieriem, kuri lidojuši kopā ar inficēto personu

un var būt apdraudēti. SPKC speciālisti ar šiem cilvēkiem plāno sazināties personīgi un informēt par rīcību inficēšanās gadījumā.

SPKC aicina pasažierus, kuriem 18 dienu laikā no lidojuma ar konkrēto reisu parādās ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, iesnas, klepus un citas masalu pazīmes, sazināties ar savu ģimenes ārstu. Tāpat SKC aicina informēt ģimenes ārstu par iespējamu kontaktu ar masalu slimnieku, lai savlaicīgi noteiktu pareizu diagnozi.

Masalas bīstamas grūtniecēm

Šo reisu pasažierus, kam parādījušās masalām līdzīgas pazīmes, līdz brīdim, kamēr saslimšana tiek vai netiek apstiprināta, mediķi

aicina līdz minimumam ierobežot kontaktus ar pret masalām nevakcinētiem un tās nepārslimojušiem cilvēkiem

un pilnībā izslēgt kontaktus ar personām, kurām masalas var izraisīt īpaši nopietnas sekas, – grūtniecēm, nevakcinētiem bērniem un personām ar novājinātu imunitāti.

Valstī pašlaik ir laboratoriski apstiprināti 12 saslimšanas gadījumi ar masalām.

Saistībā ar masalu infekcijas gadījumu skaita pieaugumu Eiropā un Latvijā SPKC atkārtoti aicina iedzīvotājus potēšanas pasēs vai pie sava ģimenes ārsta pārliecināties par savu bērnu un savu vakcināciju pret masalām.

Masalu vīruss izplatās ar gaisa pilieniem, kas rodas, inficētajai personai runājot, klepojot vai šķaudot. Vīrusus saturoši pilieni var palikt gaisā vairākas stundas. Simptomi parasti parādās pēc 10–12 dienām pēc inficēšanās, kas sākotnēji atgādina saaukstēšanos – pēkšņs sākums ar iesnām, klepu un drudzi. Acis kļūst sarkanas un jutīgas pret gaismu. Slimībai progresējot, parasti no trešās līdz septītajai slimības dienai, temperatūra var sasniegt 39–41°C, un parādās sarkani izsitumi, kas ilgst no četrām līdz septiņām dienām. Izsitumi sākas uz sejas un pēc tam izplatās pa visu ķermeni. Uz smaganām un vaigu iekšpuses var parādīties mazi balti plankumiņi. Saslimušais ir bīstams apkārtējiem neilgi pirms slimības simptomu parādīšanās un līdz ceturtajai dienai pēc izsitumu parādīšanās. Viens saslimušais ar masalām var inficēt astoņas līdz 15 personas. Iespējamība saslimt ar masalām ir ikvienam, kurš nonācis kontaktā ar saslimušo, tostarp bijis vienā telpā ar masalu slimnieku un iepriekš nav slimojis ar masalām, kā arī nav vakcinēts pret masalām. Masalas var būt ļoti nopietna saslimšana, jo tā var noritēt ar smagām komplikācijām.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu