Neatbilstoši uzglabātas olas var radīt risku saslimt (13)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina Lieldienu gardumus baudīt ar mēru un ievērot drošību, svinot svētkus, pavēstīja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

Liela daļa ēdienu tiek pirkta lielveikalos vai citās sabiedriskās ēdināšanas vietās jau sagatavotā veidā, un SPKC atgādina, iegādājoties produktus, pievērst uzmanību preces ražošanas un derīguma termiņam, kā arī neiegādāties produktus, kam ir bojāts, netīrs iepakojums vai arī bojāts pats produkts.

Gaļa un zivis kārtīgi jāizcep, jāizvāra vai jāgrilē. Pagatavotos ēdienus nevajag ilgstoši uzglabāt istabas temperatūrā.

Lieldienās gandrīz ikviens mielojas ar olām, kas ir vērtīgām uzturvielām bagāts pārtikas produkts. Olu dzeltenumā ir A, E un B grupas vitamīni, nātrijs, kālijs, fosfors, kalcijs un dzelzs. Tomēr neatbilstoši uzglabātas un pagatavotas olas un olu ēdieni var radīt risku saslimt ar zarnu trakta infekcijām, piemēram, salmonelozi.

SPKC epidemiologi

aicina uzturā vai kā ēdiena sastāvdaļu nelietot jēlas olas.

Olas glabāt tikai ledusskapī, bet ieplīsušas olas izmest. Ēdieni, kuru sastāvā ir olas, jāapēd tūlīt pēc to pagatavošanas. Vienmēr pēc saskares ar jēliem produktiem un olām ar mazgāšanas līdzekļiem rūpīgi jānomazgā rokas, trauki un darba virsmas.

Ja parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, jāmeklē ārsta palīdzība.

Lieldienās bieži vien mājās tiek nesti bērzu zari un pūpoli, bet ar tiem mājās iespējams atnest arī ērces,

tādēļ dabas veltes pirms ienešanas mājās kārtīgi jāapskata un jānopurina.

Mediķi arī rosina būt fiziski aktīviem un atpūsties svaigā gaisā, tomēr raugoties, lai Lieldienu šūpošanās ir droša un negadās sasitumi un citas traumas, īpaši bērniem. Mazus bērnus vajadzētu šūpot šūpolēs, kam ir aizsargājošas malas, lai pasargātu bērnu no izkrišanas.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu