Nākamais posms - jauno psihoaktīvo vielu aizliegums (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Patlaban spēkā esošais pagaidu aizliegums ir tikai pirmais posms cīņā ar jaunajām psihoaktīvajām vielām, bet nākamais solis būs likumu grozījumi, ar kuriem tiktu ieviests šo vielu vispārējs aizliegums, nosakot kriminālatbildību, šodien žurnālistiem pēc Narkotiku kontroles padomes sēdes teica iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Bodīšu darbība pašlaik ir likvidēta

Pēc Valsts policijas ziņojuma šodien secināts, ka pēc Krimināllikuma grozījumiem jauno psihoaktīvo vielu bodīšu darbība vismaz pašlaik ir likvidēta. Tādējādi Kozlovskis atzina, ka viņa skatījumā pagaidu aizliegums un attiecīgu vielu tirdzniecības kriminalizēšana ir attaisnojuši savu esamību, taču nepieciešams runāt arī par nākamajiem soļiem.

Vienlaikus policijai cīņā ar jaunajām narkotiskajām vielām būs jāizmanto tie paši instrumenti, kuri līdz šim izmantoti, lai ierobežotu narkotiku izplatību valstī.

Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins norādīja, ka organizētās noziedzības «pārstāvji» jau bija gatavojušies pārmaiņām, kuras radās pēc Krimināllikuma grozījumu pieņemšanas.

Divas personas sauktas pie kriminālatbildības

Tikai divas tirdzniecības vietas bija mēģinājušas turpināt atklātu tirdzniecību pēc grozījumu stāšanās spēkā. Valsts policija abas personas ir saukusi pie kriminālatbildības. Līdz šim bijušas četras aizturēšanas saistībā ar konspiratīvo jauno psihoaktīvo vielu tirdzniecību, un Grišins prognozē, ka process turpinās attīstīties. Jaunās psihoaktīvās vielas tiks tirgotas nelegāli.

Kamēr nepastāv vispārējais aizliegums, policija ir gatava strādāt raiti, izņemot jaunas psihoaktīvas vielas.

Izņemšanas gadījumā nepilnas stundas laikā notiek pārbaude. Pēc tam tas tiek ierakstīts agrīnajā brīdinājumā un Veselības un koordinācijas centra darbinieki vielu iekļauj pagaidu aizliegumā, stāstīja Grišins.

Tas nozīmē, ka pagaidām jauna psihoaktīva viela var būt nekrimināli sodāma divas līdz trīs dienas. Vispārējs aizliegums nodrošinās šā posma izlaišanu, nodrošinot arī citus filtrus, piemēram, robežkontroli un muitas pārbaudi, pauda Kriminālpolicijas priekšnieks.

Jau ziņots, ka spēkā stājušies grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību personām, kuras pārdod tā dēvētās legālās narkotikas, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums.

Krimināllikumā iekļauts 248.1 pants par jaunu psihoaktīvu vielu vai to saturošu izstrādājumu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un realizēšanu. Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai arī naudas sods un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu