«Rīgas satiksme» neuzņemas atbildību par avāriju, kurā gāja bojā divas meitenes (31)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirms četriem gadiem Baložos piedzēries «Rīgas Satiksmes» (RS) autobusa vadītājs izraisīja avāriju. Gāja bojā viņš pats un divas 12.klases skolnieces. Meiteņu vecāki joprojām tiesā mēģina pierādīt, ka par traģēdiju atbildība ir jāuzņemas pašvaldības uzņēmumam. Taču RS tam nepiekrīt, šonedēļ ziņo LTV raidījums «De facto».

Traģēdijas dienā skolnieces Jana un Olga gatavojās matemātikas olimpiādei. Darbu pabeigušas, meitenes gāja pastaigāties, bet aizsoļoja patālu un nolēma atgriezties ar sabiedrisko transportu. Pagriezienā vadītājs zaudēja kontroli pār autobusu un tas apgāzās grāvī. RS šofera asinīs konstatēja alkoholu.

Olgas mamma Vera Kravčenko saka, ka kopš tās dienas ne par ko citu nespējot domāt. Abu meiteņu ģimenes joprojām tiesājas ar RS gan par morālajam kompensācijām, gan par uzņēmuma vainas atzīšanu.

Drīz pēc traģēdijas vecākiem piedāvāja kompensāciju – 25 tūkstošus latu. Olgas vecāki no naudas uzreiz atteicās: «Mēs nepārdosim savu bērnu! Vienīgais, ko vēlamies, lai RS kāds sodītu. Bet slēgt kaut kādus darījums ar RS, kā tas vispār iespējams?»

Janas mamma Diāna Zvezdina stāsta, ka viņu ģimene naudu pieņēma, bet uzreiz RS brīdināja – turpinās pieprasīt lielāku summu. «Kad toreiz tikāmies ar [mēru] Ušakovu, es viņam jautāju – cik maksā autobuss? Viņš kādu laiku minstinājās, bet tad atzinās – 200 tūkstošus. Sanāk, ka mana bērna dzīvi novērtēja 10 reizes zemāk,» saka Diāna, kurai ir sajūta, ka neviens tā īsti nav atvainojies.

«RS piedāvāja autobusu, aizvest uz bērēm. Paldies, viens autobuss jau bija,» nosaka Janas mamma.

Abas ģimenes devās uz tiesu, katra ar savu prasību. Rīgas apgabaltiesa lēma par labu abām ģimenēm, kā arī nosprieda, ka vainu par notikušo jāuzņemas RS. Toties tiesas piespriestās kompensācijas summas vecākiem likās smieklīgas. Janas vecākiem piedāvāja 15 000 papildus iepriekš izmaksātajai kompensācijai. Olgas lietā tiesnesis uzskatīja, ka skolnieces dzīve ir 40 000 latu vērta. Gan Olgas, gan Janas vecāki pārsūdzēja spriedumus Augstākajā tiesā. Vera skaidro, ka naudu viņa ziedotu labdarībai, bet panākt grib tikai taisnīgumu.

Taču apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēja ne tikai cietušās ģimenes, bet arī RS. Abās lietās uzņēmuma argumentācija ir līdzīga – RS nav jāatbild par to, ka darbinieks, braucot dzērumā, pārkāpa iekšējus noteikumus un arī likumu.

Uzņēmuma vadītājs Leons Bemhens atteica interviju, jo šonedēļ esot komandējumā, bet preses sekretārs Viktors Zaķis pauž oficiālo nostāju – tā paliek nemainīga visus četrus gadus kopš traģēdijas: «Nevaram izstāvēt katram blakus. Jau pirms negadījuma katram šoferim bija obligāta veselības pārbaude un, sākot maiņu, pārbaude uz alkoholu.»

Sanāk pretrunīgi. No vienas puses RS jūt «kaut kādu līdzatbildību» un sākotnēji izteica vēlmi maksāt kompensācijas. Bet no otras puses tiesā uzņēmums noliedz atbildību par notikušo un atsakās maksāt vispār.

«Jums jārunā ar uzņēmuma pārstāvjiem,» par RS rīcību saka Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Taču RS komentēt tiesas procesu atsakās.

Savu vārdu teica arī Augstākā tiesa. Abās lietās tā norāda uz likumu, kas nosaka – autopārvadātājs ir atbildīgs par zaudējumiem, ja pasažieris gājis bojā. Pat ja nogalināto meiteņu ģimenēm kompensācija par morālo kaitējumu pienāktos, to maksātu apdrošināšanas firma, no kuras pašvaldības uzņēmums nopirka OCTA polises. Tomēr Ministru kabineta noteikumi paredz, ka atlīdzības apmērs par ciešanām tuvinieka nāves dēļ ir vien 150 eiro. Kaut gan iespējams, ka normu drīz pārskatīs.

Gan ģimenes, Rīgas Satiksme jau iesnieguši kasācijas sūdzību. Lēmums ir jāgaida vēl vismaz pusotru gadu. Kad tiesa teiks pēdējo vārdu, kopš meiteņu nāves būs pagājuši vairāk nekā pieci gadi.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu