Rindā uz endoprotezēšanu gaida 23 553 cilvēki (62)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Rindā uz valsts apmaksātu lielo locītavu endoprotezēšanu gaida 23 553 cilvēki, bet līdzekļi šogad paredzēti tikai 2293 pacientu operācijām, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

Ja pacients nav gatavs gaidīt rindā uz valsts apmaksātu operāciju, viņš var segt tās izdevumus pats un saņemt operāciju ārpus kārtas. Tāpat pacients var apmaksāt 50% operācijas cenas un saņemt operāciju aptuveni pusgada laikā.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā ceļa locītavas endoprotezēšana maksā 1147,51 eiro, gūžas locītavas - 741,73 eiro, bet pleca locītavas - 1675,98 eiro.

Pirmie par valsts līdzekļiem šogad endoprotezēšanu saņems pacienti, kuriem operācija noteikta kā steidzama. Šajā gaidīšanas rindā operāciju iespējams saņemt viena gada laikā, norāda Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. Tādu pacientu 2014.gada 1.februārī Latvijā bija 1693. No viņiem 131 izvēlējies apmaksāt 50% operācijas izdevumu, lai saņemtu pakalpojumu ātrāk.

Pārējie 21 860 pacienti gaida kopējā rindā. No viņiem 1382 plāno apmaksāt 50% operācijas izdevumu, lai saņemtu to ātrāk - aptuveni pusgada laikā. Tiem, kuri nespēj segt pusi no procedūras izmaksām, nāksies gaidīt ilgā rindā.

Visvairāk pacientu rindā uz valsts apmaksātu endoprotezēšanu reģistrēti Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā - 4064. Paredzētais gaidīšanas laiks uz operāciju slimnīcā ir 385 nedēļas.

Otra lielākā rinda izveidojusies Vidzemes slimnīcā - 680 pacienti. Gaidīšanas laiku slimnīca nav minējusi. Savukārt trešā lielākā rinda ir Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā - 653 cilvēki. Paredzētais gaidīšanas laiks uz operāciju slimnīcā tiek raksturots kā neparedzams.

Lai par valsts līdzekļiem nodrošinātu endoprotezēšanu visiem 23 553 cilvēkiem, ir nepieciešami 46 812 565 eiro, aprēķinājis NVD. Tikmēr 2014.gadā ir noslēgti stacionārie līgumi par lielo locītavu endoprotezēšanu 2293 pacientiem par kopējo summu 3 600 212 eiro.

Biedrības «Invalīdu tiesību aizsardzības centrs» valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Neibults-Miebolts norāda, ka endoprotezēšanas operāciju veikšanai līdz šim vienmēr katastrofāli trūcis finanšu līdzekļu un tie beidzot ir jāpalielina. Viņš arī pieļauj, ka daudzi cilvēki vēl nav reģistrējušies rindā uz operāciju.

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu