Riekstiņš: Latvijā izvietos 150 ASV gaisa desantniekus (398)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jau tuvākajās dienās Latvijā ieradīsies 150 ASV gaisa desantnieki, kuru uzdevums būs nodrošināt papildu drošību, intervijā LTV raidījumam «Panorāma» sacīja Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš.

Viņš pauda, ka jau trešdien Polijā ieradīsies pirmie 150 ASV gaisa desantnieki, taču neilgu laiku pēc tam pa 150 ASV militārpersonām būs arī Lietuvā, Igaunijā un Latvijā.

Tādējādi tiks stiprināta drošības sajūta Baltijas reģionā. Riekstiņš akcentēja, ka

Latvijai un citu valstu iedzīvotājiem nav jābažījas par drošību Latvijā.

«Alianses solidaritāte Baltijas valstu drošībai, un Latvijai par to nav jāšaubās,» pauda Riekstiņš.

Šis lēmums esot bijis gaidīts no mūsu reģiona puses, un tas apliecina, ka ASV ir gatava reaģēt un iesaistīties momentāni, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvis Kārlis Eihenbaums.

Lēmums nosūtīt uz Baltijas valstīm un Poliju gaisa desanta vienības bijis ASV iniciatīva.

Vienlaikus tā esot atbilde uz reģiona lūgumu, lai tādējādi radītu lielāku drošības sajūtu, norādīja Eihenbaums.

«Tā ir arī atbilde uz vienas mūsu kaimiņvalsts bezprecedenta rīcību, pārkāpjot starptautiskās normas un vienošanās,» sacīja Eihenbaums.

Latvijas puse ir gandarīta par ASV lēmumu, liecina ĀM oficiālais paziņojums.

«ASV lēmums stiprināt NATO militāro klātbūtni Polijā un Baltijas valstīs parāda ASV apņemšanos ieguldīt Baltijas valstu drošībā.

Šādi NATO praksē apliecina, ka tā ir militāra, aizsardzības organizācija, kuras pamata uzdevums ir kolektīvā aizsardzība,» teikts paziņojumā.

Par lēmumu ir gandarīta arī Aizsardzības ministrija.

«Mēs izsakām pateicību NATO partneriem par pieņemtajiem lēmumiem, kas stiprinās Latvijas drošību, kā arī ļaus justies drošāk mūsu valsts iedzīvotājiem, īpaši saistībā ar pēdējo mēnešu notikumiem Ukrainā,» uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Pentagona preses sekretārs kontradmirālis Džons Kērbijs trešdien paziņoja, ka no ceturtdienas Latvijā tiks dislocēts ASV bruņoto spēku Eiropā 173. Sauszemes kājnieku brigādes sauszemes spēku kontingents rotas lieluma - 150 cilvēku - apmērā.

ASV karavīri Latvijā ieradīsies, lai sāktu kopīgas militārās mācības ar Latvijas Bruņotajiem spēkiem. Mācības Latvijā būs daļa no izvērstas ASV sauszemes spēku mācību sērijas, kas tuvākajos mēnešos un arī turpmāk norisināsies Baltijas reģionā un Polijā.

«Mēs sagaidām, ka sabiedroto spēku klātbūtne Baltijas reģionā ilgtermiņā kļūs intensīvāka un skaitliski apjomīgāka,» norādīja Vējonis.

Kopumā Baltijas valstīs un Polijā tiks izvietoti 600 ASV karavīri.

Nosūtīs 600 karavīru

Savienotās Valstis uz mācībām Baltijas valstīs un Polijā šonedēļ nosūtīs ap 600 karavīru, tādējādi izpildot savu kā NATO sabiedroto pienākumu saistībā ar saspīlējumu ko rada Krievijas un Ukrainas konflikts, otrdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija.

150 karavīru vienība no ASV armijas 173. gaisa desantnieku brigādes, kas ir bāzēta Itālijā, trešdien ieradīsies Polijā, bet ap 450 karavīriem tuvāko dienu laikā ieradīsies Igaunijā, Lietuvā un Latvijā kā daļa no jaunu mācību sērijas, «kuras norise ieplānota dažu tuvāko mēnešu laikā un pēc tam», preses konferencē paziņoja Pentagona preses sekretārs kontradmirālis Džons Kērbijs.

Bažas par Baltijas valstu un Polijas drošību radās pēc tam, kad Krievija anektēja Krimu un sāka dažādas akcijas Ukrainas austrumu apgabalos, cenšoties to destabilizēt.

Komentāri (398)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu