Pieaudzis ārvalstīs saņemto pieteikumu skaits pilsonības reģistrācijai Latvijā (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieaudzis ārvalstīs saņemto pieteikumu skaits pilsonības reģistrācijai Latvijā, šodien, žurnālistiem stāstot par aktualitātēm konsulārajā dienestā, sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Viņš norādīja, ka atsaucība ir liela, tādēļ tiks radītas četras jaunas štata vietas ASV, Kanādā, Īrijā un Lielbritānijā.

Tāpat tiek plānots atvērt jaunu konsulāro telpu Londonā, kas paātrinās pilsonības reģistrāciju un atgriešanās apliecību izsniegšanu.

«Jau tagad to ir iespējams nokārtot četru līdz sešu nedēļu laikā,»

sacīja Pildegovičs.

Pagājušajā gadā Latvijas pilsonībā tika reģistrēti 4055 ārvalstīs dzimušie Latvijas pilsoņu bērni, kas, salīdzinot ar 2012.gadu, ir par 21% vairāk. Visvairāk bērnu Latvijas pilsonībā reģistrēti vēstniecībā Lielbritānijā - 2278 - un vēstniecībā Īrijā - 547.

ĀM pārstāvji arī norādīja, ka par 79% pieaudzis to pakalpojumu skaits, par kuriem iekasē valsts nodevu, tai skaitā pasu noformēšana un atgriešanās apliecību izsniegšana. No 2012.gada līdz 2013.gadam par šiem pakalpojumiem ir iekasētas valsts nodevas 1 497 186 eiro apmērā.

Visvairāk šāda veida pakalpojumu ir sniegts Lielbritānijā, Īrijā un Vācijā, kas attiecīgi ir piedzīvojušas 120%, 97% un 75% minēto pakalpojumu pieprasījuma pieaugumu.

Savukārt pagājušajā gadā tika saņemta informācija par 246 ārvalstīs aizturētajiem Latvijas iedzīvotājiem, un šis skaitlis, salīdzinot ar analoģisku laika periodu gadu iepriekš, ir nedaudz pieaudzis.

Visvairāk aizturēto bijis Lielbritānijā - 174, Vācijā - 123 un ASV - 42. Par narkotisko vielu transportēšanu, izgatavošanu, realizāciju vai glabāšanu aizturētas 25 personas, norādīja ĀM, piebilstot, ka, salīdzinot ar 2012.gadu, šo personu skaits ir samazinājies.

Tāpat ĀM uzsvēra, ka pagājušajā gadā ir pieņemts rekordliels vīzu pieteikumu skaits - 205 214. Tas ir par 12% vairāk nekā 2012.gadā, kas ļāvis papildināt valsts budžetu par 7 273 739 eiro.

Vislielākais vīzu pieteikumu skaits pieņemts Latvijas vēstniecībā Krievijā - 90 031 - un Baltkrievijā - 34 783 -, kas piedzīvojusi aptuveni uz pusi vairāk pieteikumu nekā 2012.gadā.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu