VDK materiālus pētīs valdības apstiprināta zinātnieku komisija (20)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts drošības komitejas (VDK) materiālus, pirms to nodošanas atklātībā, pētīs valdības apstiprināta zinātnieku komisija, trešdien vienojās Saeimas Juridiskā komisija.

Saeimas Preses dienestā aģentūru BNS informēja, ka komisiju plānots izveidot līdz 2015.gada 1.janvārim, atvēlot tās darbam attiecīgu finansējumu. Tāpat deputāti lēma līdz 2018.gada 31.maijam pagarināt iepriekš noteikto termiņu, kādā būtu veicama VDK dokumentu zinātniskā izpēte. Iepriekš laiks bija noteikts par gadu īsāks, bet tas atzīts par nepietiekamu.

Pēc izpētes darba veikšanas VDK dokumenti Ministru kabineta noteiktā kārtībā būs pieejami publiski.

«Esam nonākuši pie secinājuma, ka šī jautājuma iesaldēšana uz gadu desmitiem nebūtu samērīga, taču arī nekritiska kartiņās ierakstīto vārdu publiskošana varētu nodarīt daudz posta. Ir skaidrs, ka šī kartotēka nav pilnīga un informatoru kartiņas nevar kalpot par pierādījumu sadarbības faktam ar padomju laika represīvo iestādi. Tādēļ esam nolēmuši, ka sākotnēji jāveic šo materiālu zinātniskā izpēte, pēc kuras šī informācija valdības noteiktā kārtībā būs pieejama publiski,» stāsta Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne («Vienotība»).

Deputāti gatavo grozījumus likumā «Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu» izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā.

Patlaban virkne likumu paredz tiesību ierobežojumu bijušajiem VDK darbiniekiem vai informatoriem, un likuma grozījumi nosaka Ministru kabinetam pienākumu turpmāk ne retāk kā ik pēc pieciem gadiem izvērtēt, cik nepieciešami un pamatoti ir šie ierobežojumi.

Spēkā esošais likums nosaka, ka sadarbības fakta ar VDK konstatēšanas noilguma termiņš beidzas šogad. Tāpēc, lai nodrošinātu tiesisku pamatu vērtēt kādas personas iespējamo sadarbību ar VDK, likumprojekts paredz par vēl 30 gadiem pagarināt termiņu, lai likumā noteiktā kārtībā būtu iespējams konstatēt kādas personas sadarbības faktu ar VDK padomju laikā.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu