Delna daļai EP vēlēšanu kandidātu konstatē reputācijas risku (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saskaņā ar «Sabiedrības par atklātību «Delna«» izvirzītajiem kritērijiem 25 no vērtētajiem 54 Eiropas Parlamenta (EP) kandidātiem pastāv reputācijas risks, bet viens kandidāts novērtēts kā bīstams, jo izcietis cietumsodu par mēģinājumu gāzt valsts varu.

Organizācija trešdien iepazīstināja ar projektu «Kandidatiuzdelnas.lv», kurā pēc īpašiem kritērijiem apkopota informācija par deviņu partiju sarakstu līderiem – pirmajiem sešiem kandidātiem sarakstā, kas pretendē uz EP deputāta vietu un kam atbilstoši «Delnas» prognozēm ir izredzes tikt ievēlētiem.

Četru kandidātu biogrāfijā ir atrodamas norādes par interešu konfliktu vai sistemātiskiem labas pārvaldības pārkāpumiem, kas ieguvuši vērtējumu «vidējs risks». 12 kandidāti ir saņēmuši vērtējumu «zems risks», viņu biogrāfijā ir atrodami sliktas pārvaldības, kā arī ētikas pārkāpumi, bet astoņi kandidāti ir saņēmuši vērtējumu «viela pārdomām», kas norāda uz ētikas pārkāpumiem.

Vairāk nekā pusei analizēto sarakstu līderu jeb 29 kandidātiem publiski pieejamajā informācijā nav atrodami gadījumi, kas rada reputācijas riskus.

«Delna» apkopoja publiski medijos pieejamo informāciju un analizēja, vai kandidātu biogrāfijā nav bijuši ētikas vai labas pārvaldības pārkāpumi, interešu konflikti vai iesaiste koruptīvās darbībās un citos krimināli sodāmos noziegumos. «Delna» sākusi arī informatīvu kampaņu ar devīzi «Ko sēsi Briselē, to pļausi Latvijā!».

Organizācijas apkopoto informāciju par kandidātiem var atrast mājaslapā «kandidatiuzdelnas.lv».

24.maija EP vēlēšanās Latvijā piedalīsies 14 deputātu kandidātu saraksti, kuros pieteikts kopumā 171 deputātu kandidāts.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu