Pērn no 600 000 vakcināciju komplikācijas bijušas 60 gadījumos (49)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pērn no vairāk nekā 600 tūkstošiem vakcināciju komplikācijas bijušas 60 gadījumos, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SKPC). Speciālisti uzsvēra, ka pagājušajā gadā bija zemākais vakcinācijas komplikāciju skaits kopš 2009.gada. Trešdien centrs un bērnu slimnīca par godu Imunizācijas nedēļai aktualizēja jautājumus par vakcināciju.

Tuvākajā laikā iedzīvotājiem būs pieejama jauna aplikācija «Vakcinācijas kalendārs», ar kuras palīdzību vecāki varēs sekot līdzi savu bērnu vakcinācijas statusam un uzzināt vairāk par pašu vakcīnu, kā arī slimībām, pret kurām vakcīnas aizsargā.

Latvijā 2013.gadā novērota lielāka vakcinēšanās pret visām kalendārā iekļautajām infekcijas slimībām, izņemot vējbakas. Salīdzinoši ar iepriekšējiem trim gadiem uzlabojusies vakcinācijas aptvere pret difteriju, stingumkrampjiem un poliomielītu 14 gadu veciem bērniem. Joprojām ir augsta saslimstība ar difteriju gan pieaugušajiem, gan bērniem, un tai ir pieauguma tendence pēdējos gados. Kopš 2012.gada Latvijā ir paaugstināta saslimstība ar garo klepu, tomēr pagājušajā gadā salīdzinoši ar 2012.gadu reģistrēto gadījumu skaits ir samazinājies. Salīdzinoši ar 2012.gadu ir samazinājies ērču encefalīta gadījumu īpatsvars bērniem 2013.gadā, liecina statistika.

Speciālisti atzīst – lai novērstu vakcīnregulējamo infekcijas slimību uzliesmojumus un epidēmiju riskus, jāpalielina imunizācijas aptvere pret vakcinācijas kalendārā noteiktajām slimībām, īpaši pievēršot uzmanību vakcinācijai pret difteriju, kas ir par valsts budžeta līdzekļiem gan bērniem, gan pieaugušajiem, kā arī masalām, masaliņām. Tāpat būtu aktivizējama bērnu vakcinācija pret poliomielītu, ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos pasaulē, tostarp poliomielīta uzliesmojumu Sīrijā, būtiski pieaugot savvaļas poliomielīta vīrusa ievešanas riskam Eiropas Savienības valstīs.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu