Biedrība: slimnīcās ir katastrofāls speciālistu trūkums (87)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas slimnīcās, it īpaši reģionos speciālistu trūkums ir sasniedzis kritisko robežu - ja Veselības ministrija nekavējoties nesāks rīkoties, reģionu iedzīvotāji paliks bez veselības aprūpes, pirmkārt jau bez neatliekamās medicīniskās palīdzības, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Slimnīcu biedrībā.

Tiek norādīts, ka speciālistu trūkums ir visās nozarēs – sākot ar visvairāk nepieciešamajiem ķirurgiem, anesteziologiem, internistiem, beidzot ar narkologiem, psihiatriem un citiem speciālistiem. Reģionos trūkst visu veidu speciālisti un daudzu speciālistu pakalpojumi pieejami tikai par maksu. Taču vissarežģītāk nodrošināt speciālistu dežūras neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai. Ārsti izvēlas strādāt Rīgā un savās privātpraksēs, jaunie aizbrauc no valsts.

Biedrība norāda, ka daudzās reģionu slimnīcās ir tikai viens endoskopists, kas nozīmē, ka faktiski nav iespējams 24 stundas diennaktī nodrošināt šos izmeklējumus akūtiem pacientiem, nemaz nerunājot par ausu, kakla un deguna speciālistu trūkumu. Piemēram, Daugavpilī vienīgajam praktizējošajam ausu, kakla un deguna speciālistam ir jau vairāk nekā 80 gadi. Pacienti ar akūtām sejas un žokļa traumām jau šobrīd tiek transportēti uz Rīgu, jo reģionā nepieciešamais profila speciālists nav. Kā pacients atgriežas no Rīgas – tā ir tikai viņa paša problēma. Tāpat diennakts dežūrām ir problemātiski nodrošināt radiologu.

Savukārt Kurzemē šobrīd nav ausu, kakla un deguna ārsta diennakts palīdzība.

Komentāri (87)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu