Latvijas preses brīvības reitingā 49. vietā - daļēji brīva (52)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas plašsaziņas līdzekļi ASV nevalstiskās organizācijas « Freedom House» preses brīvības šā gada indeksā ierindojas dalītā 49.vietā pasaulē un tiek vērtēti kā brīvi, turklāt mūsu valsts ir pacēlusies par vienu reitinga pakāpi augstāk, liecina «Freedom House» jaunākā pētījuma rezultāti.

«Freedom House» apkopojis datus par 197 pasaules valstīm un teritorijām. To vidū plašsaziņas līdzekļu situācija Latvijā novērtēta kā brīva, un Latvija ar Kaboverdi, Poliju un Tuvalu dala 49.vietu. Šogad Latvijas preses brīvības reitings ir 27, un tas ir par vienu pakāpi augstāks nekā pērn, kad tas bija 28.

Lietuva un Igaunija mums priekšā

Arī abu pārējo Baltijas valstu mediji tiek vērtēti kā brīvi. Igaunija ierindojusies 15.vietā, ar 16 reitinga punktiem dalot šo vietu ar Īriju un Sanmarino. Savukārt Lietuva ir 39.vietā un, tāpat kā Grenāda un Slovēnija, saņēmusi 24 reitinga punktus.

Saskaņā ar « Freedom House» datiem vislielākā preses brīvība pašlaik valda Nīderlandē, Norvēģijā un Zviedrijā, kas saņēmušas desmit reitinga punktu. Par vienu punktu vairāk ir Beļģijai un Somijai, ar 12 punktiem seko Dānija, Islande, Luksemburga un Šveice. 13 punkti ir Andorai, bet ar 14 punktiem seko Lihtenšteina.

Visās valstīs un teritorijās, kuru reitinga skaitlis nav lielāks par 30, prese tiek uzskatīta par brīvu.

Šo zemju sarakstā ir arī Īrija (reitings 16), Jamaika un Vācija (abām 17), Jaunzēlande un Portugāle (abām 18), Kanāda (19), Čehija (20), ASV un Austrija (abām 21), Austrālija un Francija (abām 22), Lielbritānija, Malta un Slovākija (visām 23), Japāna un Kipra (abām 25), Taivāna (26), Spānija (28) un Izraēla (30).

Latvijai vēl kur augt

Valstīs, kur reitings ir 31–60, prese tiek uzskatīta par daļēji brīvu. Šo valstu sarakstā ir atrodamas Čīle un Itālija (abās valstīs 31), Dienvidkoreja (32), Dienvidāfrikas Republika (33), Ungārija (35), Serbija (37), Bulgārija, Melnkalne un Indija (visās 39), Horvātija (40), Grieķija (46), Gruzija (47), Albānija (49), Bosnija un Hercegovina (50) un Moldova (53)

Starp tām valstīm, kurās, pēc « Freedom House» vērtējuma, plašsaziņas līdzekļi nav brīvi, ierindotas Meksika (61), Armēnija un Turcija (abas 62), Ukraina (63), Afganistāna (66), Singapūra (67), Irāka (69), Krievija (81), Azerbaidžāna un Ķīna (abas 84), Kazahstāna (85). Sarakstu noslēdz Irāna un Kuba (abām valstīm ir 90 reitinga punkti), Baltkrievija (93), Eritreja (94), Turkmenistāna un Uzbekistāna (95), bet pēdējā vietā ar 96 punktiem ir Ziemeļkoreja.

Brīvajās valstīs dzīvo 14% no pasaules iedzīvotājiem, 42% dzīvo daļēji brīvās, bet

44% cilvēku dzīvo valstīs, kur plašsaziņas līdzekļi tiek vērtēti kā nebrīvi.

Pētījuma metožu pamatā ir preses brīvības analīze pasaules valstīs un teritorijās, pamatojoties uz jautājumiem, kas sagrupēti trijās plašākās kategorijās – tiesiskā vide, politiskā vide un ekonomiskā vide. Katra valsts tiek vērtēta pēc šīm kategorijām, un valsts kopējo reitingu veido visās kategorijās iegūto punktu summa.

Organizācija « Freedom House» ikgadējos pētījumus par preses brīvību pasaulē veic kopš 1980.gada. Tos publisko ik gadu maijā, kad tiek atzīmēta Pasaules preses brīvības diena.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu