Līdz 2020.gadam preses piegādes veiks tikai Latvijas Pasts (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Pasta likumā, kas paredz līdz 2019.gada beigām pagarināt laiku, kad abonēto preses izdevumu piegādes veiks Latvijas Pasts. Līdz šim likumā noteiktais termiņš bija 2014.gada 31.decembris, un deputāti vienojās to pagarināt līdz 2019.gada beigām.

Tāpat likums nosaka mehānismu, kādā veidā no valsts budžeta kompensē abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumu radītos zaudējumus, lai nodrošinātu, ka valsts kapitāls tiek pārvaldīts saimnieciski. Kompensāciju izmaksās divās daļās - pirmo maksājumu veic kārtējā gadā, pamatojoties uz universālā pasta pakalpojuma sniedzēja aprēķinu, kas balstīts uz pirmā pusgada operatīvajiem datiem, kompensējot pilnā apmērā aprēķinā norādītos zaudējumus. Savukārt otro maksājumu, kompensējot atlikušo zaudējumu daļu, veic nākamajā gadā pēc auditētā ziņojuma iesniegšanas Satiksmes ministrijā (SM).

Iepriekš Valsts kontroles ieteikums SM bijis izvērtēt iespēju rosināt grozījumus Pasta likumā, nodrošinot, ka zaudējumu par abonētās preses piegādi kompensācija tiek saņemta pārskata gadā, un ieteikums var būt izpildīts tikai daļēji, jo no valsts budžeta kompensē zaudējumus, kas radušies, sniedzot abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus.

Šo zaudējumu apmērs kārtējā gadā var būt aprēķināts, tikai pamatojoties uz operatīvajiem datiem, bet precīzu auditēto ziņojumu par zaudējumu apmēru universālā pasta pakalpojuma sniedzējs varēs iesniegt SM tikai nākamajā gadā pēc gada pārskata iesniegšanas. SM iepriekš skaidroja, ka tādēļ nav bijis iespējams nodrošināt, ka visa zaudējumu summa tiks pilnībā kompensēta kārtējā gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu