Latvijā viena no zemākajām darba samaksām pedagogiem Baltijā (61)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

LIZDA valdībai līdz 2015. gadam pakāpeniski prasa nodrošināt 40 miljonus eiro izglītības nozarei, TVNET uzzināja LIZDA rīkotajā mediju brīfingā. Šobrīd Latvijā ir viens no zemākajiem pedagogu atalgojumiem Baltijā.

Latvijā ir viens no zemākajiem pedagogu atalgojumiem

Latvijā vidējā pedagoga alga - 550 (bruto) eiro. Igaunijā - 802 eiro, Polijā 900 eiro, savukārt Lietuvā 1800 liti (528 eiro).

Mediju brīfingā LIZDA vadītāja Ingrīda Mikiško informēja: ja pedagogu prasības netiks izpildītas,

nākamgad jau varētu tikt rīkoti plašāki protesta pasākumi.

Kā TVNET pastāstīja Mikiško, Latvijā ir liela atšķirība starp pedagogu algām lielajās pilsētās un mazpilsētās. Reizēm tā atšķiras pat pieckārtīgi. Lielajās pilsētās pedagogi vidēji saņem 1900 eiro, bet laukos pašvaldībām jāpiemaksā, lai skolotājs vispār saņemtu minimālo algu. Viņa uzskata, ka šāda sistēma ir necaurspīdīga.

ETUCE direktors Martins Romers uzskata, ka esošais finansējums Latvijas pedagogiem ir netaisnīgs un degradējošs. Tāpat viņš uzskata, ka Latvijas augstskolas piešķirto finansējumu tērē nepareizi. Turklāt pedagogiem atalgojums par darbu ir atšķirīgs, un tas nav pieņemami.

Savukārt Igaunijas Izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Aleksandrs Tīdemans stāsta, ka Igaunijā ir līdzīga situācija pedagogu atalgojumā kā Latvijā. «Aptuveni 20% Igaunijas pedagogu darba netiek atalgoti.»

Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrus Navicks informēja, ka arī Lietuvā būs mītiņš par pedagogu algu palielinājumu. Lietuvā situācija ar pedagogu atalgojumu esot līdzīga.

Polijas Izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Slavomirs Broņaržs norādīja, ka jācīnās par pedagogu atalgojuma palielinājumu.

LIZDA nav atkāpusies no prasības valdībai kopā ar sociālajiem partneriem izstrādāt visu līmeņu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, katru gadu nodrošinot 10% pieaugumu nozarei, līdz tiek sasniegts vidējais Eiropas Savienības atalgojums.

Latvijā dzīves dārdzība paaugstinās, bet izglītības, zinātnes darbinieku darba samaksa turpina būt viena no zemākajām Eiropas Savienībā. Tāpat valdība joprojām nenodrošina Augstskolu likumā un Zinātniskās darbības likumā noteikto ikgadējo finansējuma pieaugumu.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu