Brīdina par agresīviem matraču pārdevējiem (26)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aprīlī PTAC saņemtas vairākas patērētāju sūdzības par ortheomed.lv īstenoto praksi, piedāvājot iegādāties ortopēdiskos matračus, kuras ietvaros tiek uzstāts uz tūlītēja lēmuma pieņemšanu iegādāties matraci. PTAC aicina patērētājus būt uzmanīgiem un, saņemot telefoniskus piedāvājumus, noskaidrot informāciju par pārdevēju, preci, preces cenu un rūpīgi izvērtēt pirkuma nepieciešamību.

No PTAC saņemtajām patērētāju vēstulēm izriet, ka komersanta pārstāvji telefoniski informē patērētāju par faktu, ka patērētājs iekļauts īpašā valsts veselības aprūpes programmā, tādēļ viņam pienākas ortopēdiskais matracis. Sarunas gaitā atklājas, ka

matracis tiek piedāvāts ar īpašu atlaidi un patērētājam tūlīt jāizlemj, vai iegādāties preci.

PTAC atgādina, ka, iegādājoties preces ar distances saziņas līdzekļu starpniecību, tajā skaitā tālruni, tiek slēgts distances līgums. Izmantojot tālruni, pārdevēja pienākums ir sarunas sākumā informēt patērētāju par savu identitāti un zvana komerciālo nolūku, un patērētājam ir tiesības atteikties uzklausīt piedāvājumu.

Ja patērētājs piekrīt telefoniski izteiktajam piedāvājumam preci iegādāties, normatīvais akts paredz, ka patērētājam ir tiesības pārdomāt un vienpusēji atkāpties no distances ceļā noslēgtā līguma 14 kalendāro dienu laikā no preces, saņemšanas dienas, ja neesat vienojušies ar pārdevēju par ilgāku termiņu.

Atteikums šādās situācijās noformējams rakstiskā formā. Atteikuma veidlapas vai iesnieguma nosūtīšana noteiktajā termiņā atbrīvo patērētāju no jebkurām līgumsaistībām. Ja patērētājs izmanto atteikuma tiesības, pārdevējam vai pakalpojumu sniedzējam ir pienākums iespējami agrāk, bet ne vēlāk kā 30 kalendāra dienu laikā no dienas, kad patērētājs nosūtījis rakstisku atteikumu, atmaksāt patērētājam visas viņa veiktās iemaksas. Vēršam uzmanību, ka, atteikuma tiesību izmantošanas gadījumā, izmaksas, kas saistītas ar preces atpakaļsūtīšanu, jāsedz patērētājam.

Ja prece iegādāta distances ceļā,

patērētājs ir tiesīgs vienpusēji atkāpties arī no patērētāja kreditēšanas līguma,

ja viņš izmanto likumā paredzētās atteikuma tiesības un samaksa par preci veicama, izmantojot patērētāja kreditēšanas līgumu. Šādā gadījumā kredīta devējs nevar prasīt, lai patērētājs maksā līgumsodu vai atlīdzina zaudējumus sakarā ar patērētāja kreditēšanas līguma atcelšanu.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu