Latvijai NATO karavīru uzturēšana izmaksās pāris simtus eiro (73)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas armija

Latvijas Aizsardzības ministrijas padomnieks Andis Jēkabsons norāda, ka Latvijai izmaksas par NATO karavīriem, kuri atrodas mūsu teritorijā, ir mazas. Lielāko kopējo izmaksu daļu sedz Amerikas Savienotās Valstis (ASV).

Latvijas tēriņi par NATO karaspēka uzturēšanu

Latvija maksā par ASV karaspēka izmitināšanu Ādažu bāzē. Latvijas Aizsardzības ministrijas padomnieks Andis Jēkabsons norāda, ka par kazarmu apsaimniekošanu Latvijai nāksies maksāt tikai pāris simtus eiro. Savukārt pārējos izdevumus, tai skaitā par ēdināšanu, sedz ASV.

«Latvijas un ASV karavīru mācību process tiek finansēts tāpat kā militārās mācības – katra valsts apmaksā savu apmācību daļu. Šobrīd mācību plāns vēl tiek skaņots starp abām iesaistītajām pusēm, lai varētu precizēt finansējuma apjomu,» uzsver Jēkabsons.

Gaisa telpas aizsardzība Austrumeiropā

«1. maijā rotācijas kārtībā no ASV to pārņēma Polijas gaisa spēki, taču tos papildus atbalstīs arī Dānijas, Lielbritānijas un Francijas iznīcinātāji. Patrulēšanas operācijas nodrošināšanai Lietuvas gaisa spēku aviācijas bāzē Šauļos dislocēti četri Polijas gaisa spēku iznīcinātāji «MiG-29»,» stāsta Latvijas Aizsardzības ministrijas padomnieks.

Viņš norāda: lai operācija pastiprinātos, Polijai palīdzēšot Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji «Typhoon». Tie aviācijas bāzē Šauļos ieradās 28. aprīlī.

Jau divas nedēļas Igaunijas gaisa spēku bāzē atrodas četri Dānijas gaisa iznīcinātāji «F-16». Ja būs nepieciešamība aizsargāt Baltijas valstu gaisa telpu, pievienosies četri iznīcinātāji «Rafale» no Francijas, kas būs izvietoti Polijā. Visus tehniskos izdevumus sedz valstis, kam iznīcinātāji pieder.

NATO karavīri Latvijā

24. aprīlī Latvijā ieradās 150 ASV gaisa desanta karavīri, kas bija dislocēti Itālijā, un 7. maijā ASV Mičiganas armijas Nacionālās gvardes 126. kavalērijas pulka bezpilota lidaparātu karavīru vads, kas plāno šeit uzturēties aptuveni divus mēnešus. Kopumā šobrīd Latvijas teritorijā atrodas 250 citu NATO valstu karavīru.

NATO kuģu operācijas Latvijā

9.maijā pie Latvijas krastiem ieradās deviņi NATO pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi.

«No 9. līdz 22. maijam Latvijas teritoriālajos ūdeņos notiek starptautiskās Jūras spēku mācības «Open Spirit 2014», kuru mērķis ir meklēt un iznīcināt Baltijas jūras dzelmē no Pirmā un Otrā pasaules kara saglabājušos sprādzienbīstamos priekšmetus,» atklāj Latvijas Aizsardzības ministrijas padomnieks.

Viņš piebilst, ka šajā operācijā kopumā piedalās 26 kuģi no 13 dažādām valstīm.

Beidzot NATO ir sadzirdējusi Austrumeiropas valstis

Gan Latvija, gan citas Austrumeiropas valstis iepriekš nav saņēmušas tādu atbalstu no NATO, kāds ir šobrīd. Vēl nesen, Krievijai 2008. gadā vēršoties pret Gruziju, NATO neieklausījās Austrumeiropas valstu norādēs par nepieciešamību pastiprināt drošību, uzskata Jēkabsons.

«Kopš Krievijas agresijas pret Ukrainu NATO ir pieņēmusi lēmumu sniegt papildu drošības garantijas Latvijai un pārējām NATO austrumu robežas valstīm, kas ietver papildu kaujas un izlūklidmašīnu izvietošanu, kā arī papildu karavīru, kuģu un bruņutehnikas nosūtīšanu uz militārajām mācībām Baltijas reģionā,» stāsta Latvijas Aizsardzības ministrijas padomnieks.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu