Ozoliņa: Dzimumu līdztiesībā ir rādītāji, kurus Latvija pasaulei var rādīt kā piemēru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dzimumu līdztiesības ziņā Latvija izskatās tāda kā sadalīta - ir rādītāji, kurus Latvija pasaulei var rādīt kā piemēru, un ir rādītāji, kuri atklāj negatīvas tendences, šodien starptautiskā konferencē «Cilvēkdrošība un sieviešu lomas palielināšana: Baltijas jūras reģiona valstu skatījums» izteicās Starptautisko pētījumu centra (SPC) direktore Žaneta Ozoliņa.

«Pasaules līmenī Latviju apbrīno par to, ka te visus augstākos valsts amatus ir ieņēmušas sievietes, tāpat Latvijā ir vislielākais sieviešu īpatsvars inženierzinātnēs un starp jaunajiem doktorantūras studentiem. Bet tanī pašā laikā, neraugoties uz pozitīvajām iezīmēm, Latvijai ir viens no augstākajiem rādītājiem vardarbības ziņā pret sievieti, ienākumu nevienlīdzībā un ģimeņu lomu ziņā,» norādīja SPC direktore.

Konference tika rīkota, gatavojoties Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē. «Patlaban šis cilvēkdrošībai un sieviešu lomas palielināšanai veltītais projekts ir tikko sācies, un tā gaitā ir plānots izveidot Baltijas jūras reģiona karti, kur varēs redzēt, kādi ir katras valsts panākumi, resursi, kritiskās lietas un kā valstis viena otrai var palīdzēt,» norādīja Ozoliņa.

Viņa piebilda, ka Latvija ir ANO Dzimumu līdztiesības un sieviešu iespēju veicināšanas (UN WOMEN) izpildpadomē, un arī tas ir veids, kā situāciju uzlabot. «Vienīgi par šo iespēju nediskutē,» norādīja SPC direktore.

Ozoliņa uzsvēra, ka dzimumu līdztiesībā un cilvēkdrošībā ir nepieciešams ieguldīt vēl vairāk. «Ir svarīgi ienest Latvijā starptautisku pieredzi un dalīties savējā,» viņa sacīja.

Savukārt Latvijas pārstāve Eiropas Cilvēktiesību institūta ekspertu forumā Dace Kavasa uzsvēra, ka dzimumu līdztiesība ir viena no ES vērtībām, un Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu apzināties, ka tas nav pretrunā ar Latvijas vērtībām. «Dzimumu līdztiesība ir par vienādām iespējām un tiesībām, nevis par dzimumu identitātes zaudēšanu,» sacīja Kavasa.

Viņa norādīja, ka, runājot par situāciju Latvijā, dzimumu līdztiesības rādītāji ir viduvēji - pēc dzimumu līdztiesības indeksa skalā no 0 līdz 100 tas ir 44,4. «Toties, ja salīdzina ar vidējo ES rādītāju, kas ir 54, Latvijas rezultāts ir labs,» sacīja Kavasa. Visaugstākais rādītājs ir Dānijā - 73,6, bet viszemākais - Rumānijā - 35,3. Izstrādājot indeksu, tika vērtēti tādi kritēriji kā veselība, nauda, laiks, zināšanas, darbs un ietekme. «Ja salīdzina ar Eiropu, mums ir labāki rādītāji sieviešu ietekmei ekonomikā, kaut gan šis rādītājs pat nesasniedz 30%. Toties vislielākā nevienlīdzība vērojama, runājot par mājas darbu veikšanu - tam savu brīvo laiku velta vairāk nekā 80% Latvijas sieviešu. Taču arī citviet Eiropā šie rādītāji ir līdzīgi,» stāstīja Kavasa.

Dzimumu līdztiesības indeksu ar mērķi salīdzināt situāciju Eiropas Savienības valstīs veido ES Dzimumu līdztiesības institūts. Pirmie dati tika publiskoti 2013.gada jūnijā, bet nākamie būs zināmi 2015.gada jūnijā - indeksu iecerēts publiskot reizi divos gados.

Kā ziņots, arīdzan kompānijas «Grant Thornton Rimess Baltic» veiktajā starptautiskajā pētījumā par sieviešu lomu darbavietās un dzimumu līdztiesību biznesā secināts, ka Latvijā sievietes ieņem proporcionāli vairāk vadošo amatu nekā jebkur citur Eiropā - 41% darbinieku uzņēmumu valdēs un augstākajā vadībā ir sievietes.

Kopumā Baltijas valstis ir izteiktas līderes Eiropas Savienībā (ES) šajos rādītājos. Latvijā 41% amatu uzņēmumu valdēs un augstākajā vadībā ieņem sievietes, Lietuvā tie ir 39%, savukārt Igaunijā - 37%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu