Nepilsoņu kongresa tēlu spodrina starptautiski, PR saiknes ar Kremli (160)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kamēr Latvijā «Nepilsoņu kongresa» aktivitātes visbiežāk izpaužas kā sīks protests pie Saeimas vai valdības, ar daudz plašāku vērienu organizācija darbojas starptautiskā līmenī. Lai apgalvojumus par krievu cilvēktiesību pārkāpumiem un diskrimināciju Latvijā paceltu starptautiskā līmenī, «Nepilsoņu kongresam» sniedz pakalpojumus Londonas sabiedrisko attiecību aģentūra «Bell Pottinger». Tā ir pasaulslavena PR aģentūra, kuras pakalpojumus atļaujas tikai ļoti turīgi klienti, ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga».

Zīmīgi, ka aģentūra ir Eiropas Savienības acīs spodrinājusi tēlu arī Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmam.

«Nepilsoņu kongresa» pārstāvji apgalvo, ka nav maksājuši par aģentūras pakalpojumiem. Tajā pašā laikā nozares speciālisti stāsta, ka

Krievijas valdība Londonas lobija firmām ir maksājusi milzīgas naudas summas.

Londonā bāzētā aģentūra «Bell Pottinger» ir pasaules smagsvars sabiedrisko attiecību jomā. Uzņēmums sniedz pakalpojumus uz visiem kontinentiem, izņemot Antarktīdu. «Bell Pottinger» ir neapšaubāmi viens no lielākajiem spēlētājiem Anglijas PR tirgū. Aģentūras valdes priekšsēdētājs ir Timotijs Džons Lejs Bells jeb Lords Bells. Viņš ir britu sabiedrisko attiecību guru. Bela veidotās priekšvēlēšanu kampaņas savulaik bruģēja uzvaras ceļu Anglijas dzelzs lēdijai Margaretai Tečerei.

Žurnālists: «Jūs varat pastāstīt, kādā veidā jūs sākāt sadarbību ar šo uzņēmumu?»

Elizabete Krivcova: «Vienkārši mēs iepazināmies ar vienu no viņu darbiniekiem, kuram bija interese palīdzēt mums un kādu laiku palīdzēja. Pēc tam tā interese pārtrūka un mūsu sadarbība ir beigusies.»

Žurnālists: «Jūs šobrīd vairs nesadarbojaties?»

Krivcova: «Nē.»

Labdari maksu neesot prasījuši

Krivcova apgalvo, ka «Bell Pottinger» ir pats uzrunājis un piedāvājis savus pakalpojumus. «Nepilsoņu kongresu» atbalstot daudzi gan Latvijā, gan arī Lielbritānijā – sākot no vienkārša strādnieka līdz pat ministram.

Žurnālists: «Cik daudz jūs maksājāt šai aģentūrai?»

Elizabete Krivcova: «Mēs nemaksājām.»

Žurnālists: «Kā?»

Elizabete Krivcova: «Nu ir, bija iespēja, ka cilvēkam ir interese līdzdarboties šajā projektā, un mēs ņēmām tāpat kā daudzi citi, kas mums palīdzēja. Daži cilvēki palīdzēja tulkot, citi palīdzēja galdus stiept. Šie palīdzēja rakstīt preses relīzes.»

Petīcijā vāc parakstus Latvijas nepilsoņu labā

«Bell Pottinger» atbildīgā darbiniece par «Nepilsoņu kongresu» ir Olga Babakova. Viņa ir norādīta kā aģentūras kontaktpersona preses relīzēm ārvalstu medijiem, kas informē par Latvijas nepilsoņu aktivitātēm. Tāpat Babakova, visticamāk, ir palīdzējusi organizācijas darboņiem sasniegt vajadzīgo rezultātu starptautiskajās institūcijās. Piemēram, ANO cilvēktiesību komitejā. Uz Babakovas vārda ir reģistrēta arī interneta vietne «Noncitizens.eu». Tajā ikviens starptautiskā līmenī var parakstīt petīciju, lai pieprasītu Latvijas nepilsoņiem tādas pašas tiesības kā pilsoņiem. Kampaņa gan nevedas. Līdz šim parakstījušies nepilni divi tūkstoši cilvēku.

Žurnālists: «Un to vietni kas ir izveidojis?»

Elizabete Krivcova: «Mūsu atbalstītāji. Cik jums vēl jautājumu? Jo man vēl tikšanās..»

Žurnālists: «Šis ir pēdējais jautājums. Un kas tas ir par cilvēku, kas to reģistrēja?»

Elizabete Krivcova: «Nu uz šo brīdi es neatceros, kurš.. Mums ir sabiedriska kustība, vairāki palīdz. Tas bija sen, neatceros.»

Žurnālists: «Tā ir arī laikam Olga Babakova, vai ne?»

Elizabete Krivcova: «Es to nepārbaudīju, bet, ja jūs zināt, tad nevajag man jautāt.»

PR konsultantes tēvs - Krievijas prezidenta sūtnis tautiešu jautājumos

«Bell Pottinger» neatbildēja par sadarbību ar Latvijas «Nepilsoņu kongresu». Bet Olga Babakova esot palīdzējusi nepilsoņiem organizatoriskos jautājumos.

Žurnālists: «Vai jūs strādājāt par brīvu, vai arī «Nepilsoņu kongress» parasti maksāja? Kā tas notiek?! Piemēram, ja es vēlētos izmantot jūsu pakalpojumus, vai man būtu jāmaksā?»

Olga Babakova, Londonas PR aģentūras Bell Pottinger darbiniece: «Kā jau es teicu, man diemžēl jāsaka, ka es neesmu pilnvarota atbildēt uz jūsu jautājumiem! Tādēļ, lūdzu, ja jums ir kādi jautājumi, vērsieties pie «Nepilsoņu kongresa». Jūs veidojat sižetu par nepilsoņiem, bet «Bell Pottinger» nav nekāda sakara ar viņu situāciju!»

Olga Babakova gan nav tikai ievērojamas PR aģentūras darbiniece. Viņas tēvs ir Aleksandrs Babakovs – Krievijas parlamenta deputāts un prezidenta Vladimira Putina sūtnis tautiešu jautājumos. Visticamāk, ka tā nav sagadīšanās un tieši tādēļ «Nepilsoņu kongress» ir sadarbojies ar Londonas aģentūru.

Žurnālists: «Bet tas neskar jūsu uzņēmumu, tas ir personisks jautājums. Vai jūsu tēvs ir Aleksandrs Babakovs?»

Olga Babakova, Londonas PR aģentūras «Bell Pottinger» darbiniece: «Un es neatbildēšu uz jautājumiem, jo es neesmu pilnvarota. Jūs veidojat sižetu par nepilsoņiem un lūdzu – lai laba diena!»

Žurnālists: «Mani tikai interesē saistība. Kāpēc nolēmāt palīdzēt «Nepilsoņu kongresam»?»

Olga Babakova, Londonas PR aģentūras «Bell Pottinger» darbiniece: «Man ļoti žēl, bet es neatbildēšu uz jūsu jautājumiem. Esmu «Bell Pottinger» darbiniece un mūsu saruna beidzas šeit.»

Citi darbinieki «strādāt bez maksas» neraujas

«Bell Pottinger» ir ieguvis ļoti efektīva uzņēmuma reputāciju.

Aģentūra apkalpo lielas korporācijas un ļoti turīgus cilvēkus, arī no Krievijas.

Pēc Latvijas Drošības policijas publiskotās informācijas, britu aģentūra sadarbojas ar Krievijas enerģētikas, derīgo izrakteņu un banku nozares pārstāvjiem.

Maikls Harris, Anglijas bezpeļņas organizācijas «Cenzūras indekss» bijušais vadītājs: ««Bell Pottinger» ir sniedzis pakalpojumus dažām no visvairāk autoritārajām valstīm pasaulē. Aģentūras darbinieki ir strādājužsi Šrilankas valdībai, viņi ir snieguši pakalpojumus Ēģiptes valdībai un viņi ir strādājuši Baltkrievijas valdībai.»

Anglijas lobija nozares pētnieks stāsta, ka Krievijas valdība un tās kontrolētās kompānijas, kā

«Gazprom», ir pārskaitījušas Anglijas lobiju firmām milzīgas naudas summas.

Londonas sabiedrisko attiecību aģentūras ir iecienīta izvēle autoritāriem režīmiem un nedemokrātiskām valstīm. «Bell Pottinger» nav plaši pazīstams ar to, ka piedāvātu bezmaksas pakalpojumus.

Maikls Harris:

«Standarta «Bell Pottinger» pakalpojumu cena ir, minimums, tūkstošiem eiro mēnesī.

Te ir runa par 10 tūkstoš eiro mēnesī, 20 tūkstoš eiro mēnesī par ļoti, ļoti vienkāršiem pakalpojumiem. Lūk, šādu samaksu prasītu viena Londonas sabiedrisko attiecību aģentūra. Protams, pastāv iespēja , ka «Bell Pottinger» ir sniedzis pakalpojumus bez maksas, bet, ja viņi prasīja maksāt pēc ierastās komerclikmes, tad mēs runātu par summu, kas būtu daudzi desmiti tūkstoši eiro mēnesī.»

Kas maksā par kampaņām?

Kopš gada sākuma «Nepilsoņu kongresa» aktivitātes ir sākusi atbalstīt arī kāda Briselē bāzēta nevalstiska organizācija - starptautisks fonds labākai pārvaldībai. Fonds cīnās par fundamentālām cilvēktiesībām un demokrātiju. Organizācijas vadītājs Džeims Vilsons ir aktīvs «Nepilsoņu kongresa» atbalstītājs un ir apmeklējis pasākumus arī Rīgā.

Vilsons palīdzēja Krivcovai marta sākumā sarīkot Eiropas mēroga kampaņu. Tās lozungs – visiem Eiropas nodokļu maksātājiem jādod vēlēšanu tiesības.

Džeims Vilsons, Starptautiskā fonda labākai pārvaldībai vadītājs: «Jā, es viņiem devu dažas idejas. Piemēram, tā bija mana ideja kampaņai «Novērtē savu vēlēšanu balsi!» Līdz ar to esmu viņiem devis padomus sabiedriskajās attiecībās.»

Eksperiments: līdzīgam mērķim bez maksas strādāt atsakās

«Nekā personīga» sarunā ar Džeimsu uzdevās par sabiedrisko aktīvistu no Daugavpils.

Džeimss atteicās bez maksas atbalstīt starptautisku kampaņu, lai nosodītu cilvēktiesību pārkāpumus Latvijā.

Žurnālists: «Vai man jums būs jāmaksā? Vai parasti prasāt samaksu?»

Džeims Vilsons: «Nu, jā, es strādāju par konsultantu, tādēļ es prasīšu kādu samaksu. Tas būs atkarīgs no darba. Tā kā - jā.»

Žurnālists: «Un es domāju, ka tas būs par brīvu. Nu labi!»

Vilsons: «Nē, nē.»

«Nepilsoņu kongress» ir nereģistrēta organizācija, un šāds statuss tai ļauj neatklāt savu finanšu darbību. Pēc organizācijas vadītājas Elizabetes Krivcovas teiktā, «Nepilsoņu kongresam» ir kopumā 7 tūkstoši atbalstītāju. Pagājušā gada laikā viņi esot ziedojuši nepilnus 30 tūkstošus eiro.

Komentāri (160)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu