GKR Saeimas vēlēšanām plāno deleģēt darboņus «no kristīgās vides» (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas domes valdošās koalīcijas partnere, partija «Gods kalpot Rīgai» (GKR) jūlija sākumā plāno parakstīt sadarbības līgumu ar partiju «Saskaņa» par kopīgu startu Saeimas vēlēšanās un deleģēt parlamenta vēlēšanām savulaik vērā ņemamus amatus ieņēmušus cilvēkus un ļaudis no kristīgās vides, intervijā «Neatkarīgajai» stāstījis GKR priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

«GKR ir gatava startēt Saeimas vēlēšanās. Protams, ar šādu nosaukumu startēt visos piecos vēlēšanu apgabalos Latvijā būtu ļoti liela uzdrīkstēšanās. Mums ir vajadzīgi politiskie partneri. Sadarbības pieredze ar «Saskaņu» Rīgā mums ļauj cerēt, ka viņi būs labi politiskie partneri, arī startējot Saeimas vēlēšanās,» lēmumu skaidrojis Ameriks.

Amerika partija ar «Saskaņu» grasās slēgt sadarbības līgumu, kura mērķis būtu sadalīt atbildības jomas un deleģēt savus partijas biedrus kopīgam sarakstam, kas pārstāvēs GKR Saeimas līmenī. Pats Ameriks Saeimas vēlēšanās kandidēt negrasās, bet no GKR 30 cilvēki izteikuši vēlmi cīnīties par vietām Saeimā. Viņu vidū nebūšot domes deputātu.

GKR kandidāti Saeimas vēlēšanās būšot bijušais Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs, bijušais Saeimas deputāts, tagad Ostu asociācijas vadītājs Kārlis Leiškalns, bijušais «Rīgas dārzu un parku vadītājs» Agnis Kalnkaziņš, Vladimirs Žuks no Futbola federācijas vadības, bijušais žurnālists, tagad Rīgas pašvaldības struktūru sabiedrisko attiecību darbonis Ivo Kiršblats un «vēl daudzi, kas ir no kristīgās vides».

Ameriks domā, ka «Saskaņas» premjera amata kandidātam vajadzētu būt partijas līderim un Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam, kurš gan pats pašlaik ir izteicies, ka savu amatu pašvaldībā pamest nevēlas. «Pagaidām mums vēl sadarbības līgums nav parakstīts. Bet es kā potenciālais «Saskaņas» sadarbības partneris redzu tikai vienu premjera kandidātu - Nilu Ušakovu. (...) Premjera krēsls ir tikai viens, un ne katra partija, kas izvirza premjera kandidātu, arī tajā sēdēs. Ja SC atbalsts būs tik liels, ka viņiem uzticēs veidot valdību, tad tas būs partijas lielākais izaicinājums, un premjera kandidāts var būt arī kompromisa rezultāts. Bet atkārtoju - uzskatu, ka SC/GKR savienības premjera kandidātam jābūt Nilam Ušakovam.»

«Esmu to arī teicis Nilam - viņa politiskā loma būt par visas krievu nācijas tēvu Latvijā nav pareizs ceļš. Krievvalodīgie Latvijā nav nekāds monolīts, vienādi domājošs mehānisms. Viņi ir ļoti dažādi, ar dažādiem uzskatiem, arī ekonomiskajos jautājumos. Pieņemu, ka arī parlamenta vēlēšanās būs kādi krievu alianses saraksti ar kādu «a la» Ždanoka priekšgalā, kas būs arī ar asu polemiku pret valsti un pret latviešu valodu. «Saskaņa», kas šādu retoriku neatbalsta, ir vērtējama kā potenciāla varas partija,» teicis politiķis.

Ameriks pastāstījis, ka viņa bijušais cīņu biedrs Ainārs Šlesers tomēr nebūšot vienā Saeimas vēlēšanu sarakstā ar «Saskaņu». «Mana kopdarbība ar Aināru Šleseru politikā ir devusi pieredzi, ka par viņu ir jāsaka vai nu labu, vai neko. Es šeit varu tikai pateikt to, ka enerģijas viņam ir daudz un šādas sarunas ar «Saskaņas» vadību ir bijušas par kopīgu sarakstu, bet laikam jau tā sinerģija nesakrita. Tāpēc viņš startēs ar atsevišķu sarakstu. Lai viņam izdodas.»

GKR līderis prognozējis, ka kopumā jauniem politiskajiem spēkiem nākamajās Saeimas vēlēšanās īpašas sekmes neesot gaidāmas. «Manuprāt, situācija ir mainījusies - latviešu tauta vairs netic Lāčplēsim. Savulaik Lāčplēša lomu pildīja gan Ziedonis Čevers, gan Andris Šķēle, gan Einars Repše, gan Valdis Zatlers... Un pēc Zatlera vairs cilvēkiem ticības glābējiem nav. Tāpēc domāju, ka Inguna Sudraba vai Mārtiņš Bondars, vai kāds cits - tas vairs nebūs pietiekams arguments pārliecinošai uzvarai vēlēšanās. Ir vajadzīga komanda. Komanda, kas pierāda spēju strādāt. Kāpēc šobrīd vecajiem ir lielāks atbalsts, kā to apliecina socioloģija? Tāpēc, ka viņiem ir komandas, nevis «lāčplēši» un «spīdolas«. Jaunajiem spēkiem šādu komandu nav,» sacījis Ameriks.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu