Saeima ratificē ES Asociācijas līgumus ar Ukrainu, Gruziju un Moldovu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Saeimas kanceleja

Saeima šodien ārkārtas sēdē ratificēja Eiropas Savienības (ES) asociācijas līgumu ar Ukrainu, Gruziju un Moldovu.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), šodien uzrunājot deputātus, norādīja, ka Latvija ir viena no pirmajām ES dalībvalstīm, kas ratificē šo līgumu.

Šis līgums ir būtisks vairāku iemeslu dēļ, teica ministrs, uzsverot, ka šādi mēs apliecinām Latvijas solidaritāti Ukrainai. Tas ir svarīgi arī aizvadītās nedēļas notikumu kontekstā, jo atkal notikusi Ukrainas suverenitātes pārkāpšana, klāstīja politiķis. «Ir ziņas par to, ka Ukrainas teritoriju mēģināja šķērsot Krievijas bruņutehnika, ir ziņas par to, ka notiek ļoti nopietnas kaujas arī Ukrainas austrumu apgabalos. Es uzskatu, ka tas ir absolūti nepieņemami,» sacīja Rinkēvičs.

Viņš akcentēja, ka Latvija nosoda šāda veida agresiju, Krievijas rīcību un, ratificējot šodien ES un Ukrainas asociācijas līgumu, mēs paužam gan skaidru politisku atbalstu Ukrainai. Vienlaikus Latvija arī turpmāk gatava palīdzēt Ukrainai tās politisko, ekonomisko un sociālo reformu ceļā, piebilda Rinkēvičs.

Šis līgums palīdzēs Ukrainas ekonomikai sasniegt ES standartus un ar laiku integrēties ES tirgū. Tāpat tas arī ir izdevīgs Latvijas uzņēmējiem, tāpēc ka noteiktie tarifi un tirdzniecības barjeras ar šo līgumu tiek noņemtas, uzskata ārlietu ministrs.

Tāpat viņš atgādināja, ka ES attiecību veicināšana ar Austrumu partnerības valstīm ir arī izvirzīta kā viena no Latvijas prezidentūras ES Padomē 2015.gada pirmajā pusē ārlietu prioritātēm.

Ratificējot ES un Moldovas, ES un Gruzijas asociācijas līgumus, Latvija skaidri un nepārprotami pauž atbalstu šo valstu kursam uz ES, šo valstu eirointegrācijas izvēlei. «Tas nebūs viegli, tas būs garš ceļš, taču tas ir ceļa sākums, nevis ceļa beigas,» klāstīja Rinkēvičs.

«Latvija iepriekš solīja Ukrainai, Gruzijai un Moldovai, ka būs viena no pirmajām ES dalībvalstīm, kura ratificēs asociācijas līgumus ar šīm valstīm. Tāpēc esmu gandarīta, ka Saeima šodien vienbalsīgi ratificēja visus trīs asociācijas nolīgumus, tādējādi pildot solījumu un paužot mūsu valsts politisko atbalstu šīm Austrumu partnerības valstīm,» uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

ES un Ukrainas asociācijas līguma pirmā daļa, kas ietver politiskās sadarbības jautājumus, tika parakstīta šī gada 21.martā, savukārt 27.jūnijā tika parakstīta Asociācijas līguma vienošanās par padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības zonu (DCFTA). Latvijas vārdā līgumus parakstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Līgumi paredz ciešu politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju ar ES, stiprinot demokrātiju, tirgus ekonomiku, kā arī labu pārvaldību reģionā. Tie ir uzskatāmi par svarīgu sasniegumu šo valstu attiecībās ar ES, norādījusi ĀM.

Asociācijas līguma ar Ukrainu atsevišķas daļas stāsies spēkā no šā gada 1.oktobra.

Jau ziņots, ka asociācijas līgums ar trim Austrumu partnerības valstīm tika parakstīts 27.jūnijā Beļģijas galvaspilsētā Briselē, dokumentu parakstīšanas ceremonijā klātesot ES amatpersonām, ES dalībvalstu, kā arī Gruzijas, Moldovas un Ukrainas augstākajai politiskajai vadībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu