Baumanis atteicies no piedāvājuma ieņemt veselības ministra amatu (49)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors Toms Baumanis atteicies no piedāvājuma kļūt par veselības ministru.

Baumanis paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pateicas Straujumai par augsto novērtējumu un piedāvāto iespēju strādāt veselības ministra amatā. Viņš arī piebilst, ka piedāvājums ir atzinums RSU un tās kolektīva sasniegumiem.

«Ministrs ir politisks amats, tas prasa gatavību politiskai karjerai. Šobrīd neesmu gatavs sākt ilgstošu politisku karjeru, kādēļ arī biju spiests atteikties no veselības ministra amata piedāvājuma,» atklāj Baumanis. Viņš pauž pārliecību, ka veselības ministra amats jāieņem profesionālam politiķim vai arī kandidātam ar biznesa vadības vai ekonomista pieredzi.

«Veselības aprūpes nozares problēmas ir fundamentālas. Veselības aprūpe ir viena no publisko izdevumu jomām, kas līdz šim nav piedzīvojusi strukturālus pārkārtojumus. Tai pašā laikā veselības aprūpes nozares speciālisti līdz šim ilgstoši ir pārvaldījuši nozari un izvairījušies no nepieciešamajām pārmaiņām. Šobrīd nozares problēmas vairs nav atrisināmas ar medicīnas nozares speciālistu kompetencēm. Veselības ministram ir jābūt ar sevi pierādījuša vadītāja kompetencēm,» klāsta Baumanis.

Viņš arī uzskata, ka tikai ar sistēmiskiem uzlabojumiem papildu budžeta finansējums nesīs gaidītos rezultātus, taču, kā zināms, veselības aprūpē finansējums nekad nebūs pietiekams. «Jebkurā gadījumā ir pēdējais laiks definēt valsts apmaksāto pakalpojumu grozu un piesaistīt papildus ne-publisko finansējumu. Esmu pārliecināts, ka kopā ar apdrošināšanas nozari veicot medicīnas pakalpojumu tarifu punktu izcenojumu un pakalpojumu apmaksas kārtības pārvērtēšanu, veselības aprūpei atvērtos neapgūtas iekšējās finanšu rezerves. Veselības aprūpe jāfinansē gan ar publiskiem, gan ar privātiem līdzekļiem skaidri saprotamā veidā, kas arī praktiski vairos pakalpojumu pieejamību,» paziņojumā medijiem pauž Baumanis.

Viņš uzsver - veselības nozares pašattīrīšanās atvērtu ne vien apdrošināšanas finansējuma plūsmas ienākšanu medicīnas pakalpojuma apmaksā, bet arī skaidri pamatotu nepieciešamo budžeta finansējuma piešķīrumu veselības aprūpei jau tuvākajā laikā.

Kā informēja Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre Džeina Tamuļeviča, Straujuma novēlējusi Baumanim panākumus līdzšinējā amatā Rīgas Stradiņa universitātē.

Straujuma turpinās sarunas ar iespējamajiem veselības ministra amata kandidātiem. Iespējamo kandidātu vārdi patlaban netiek atklāti.

Kā ziņots, ilgstoši slimojošā un vairāku veselības aprūpes organizāciju pretestību savām reformām saņēmusī veselības ministre Ingrīda Circene (V) 7.jūlijā iesniedza demisijas rakstu.

Straujuma pirmdien parakstīja rīkojumu par Circenes demisiju. Šim amatam tika uzrunāts Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors Baumanis

Pagaidām veselības ministres pienākumus turpina pildīt Straujuma.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu