Latvijas pareizticīgo virsgans metropolīts Aleksandrs atzīmē 25 gadus amatā (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šodien ar vairākiem svinīgiem pasākumiem atzīmēs Rīgas un visas Latvijas pareizticīgo metropolīta Aleksandra kalpošanas 25 gadu jubileju, informēja Latvijas Pareizticīgās baznīcas preses sekretāre Oksana Dementjeva.

Šorīt plkst. 8.30 Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē notiks svētku dievkalpojums, kuru apmeklēs Latvijas tradicionālo kristīgo konfesiju vadītāji un pārstāvji, Latvijas prezidents Andris Bērziņš, valsts varas un diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Savukārt plkst.18 Rīgas Latviešu biedrības namā notiks metropolīta Aleksandra hirotonijas 25. gadadienas svinības. Tajās piedalīsies prezidents Bērziņš, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), Latvijas tradicionālo kristīgo konfesiju pārstāvji un citi.

Metropolīta Aleksandra kalpošana sākās aizvadītā gadsimta deviņdesmitajos gados. Šo gadu laikā ir atdzimuši daudzi pareizticīgo dievnami, tajā skaitā arī Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāle, ir palielinājies ticīgo skaits, tiek celtas jaunas baznīcas, baznīca aktīvi iesaistās sabiedrības dzīvē, veidojot dialogu ar sabiedrību, zinātnes, izglītības un kultūras pārstāvjiem.

Viena no metropolīta Aleksandra prioritātēm ir labu starpkonfesionālo attiecību uzturēšana.

Metropolīta Aleksandra nozīmīgākais darbs ir Latvijas Pareizticīgās baznīcas vienotības saglabāšana un baznīcas statusa nostiprināšana valstī. Tāpat tika noteikts Latvijas Pareizticīgās baznīcas statuss, izveidoti tās jaunie statūti, saņemta atzīšana no neatkarīgās Latvijas valsts, atgūts baznīcas īpašums, saglabāta baznīcas vienotība.

Pašlaik Latvijas pareizticīgie ir viena no lielākajām Latvijas tradicionālajām kristīgajām konfesijām, un tās statuss nostiprināts Latvijas Pareizticīgās baznīcas likumā.

2002.gadā metropolītam Aleksandram pasniegts otrās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis, bet 2010.gadā par sevišķiem nopelniem sabiedriskajā un kultūras darbā, lielu personīgo ieguldījumu sociālās kalpošanas jomas attīstībā un nostiprināšanā Latvijā metropolīts Aleksandrs tika iecelts par Atzinības krusta Lielkrusta komandieri.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu