Ribickis: Latvijā jāsamazina privāto augstskolu skaits (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā jāsamazina privāto augstskolu skaits, uzskata Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Leonīds Ribickis.

Latvijā ir sešas universitātes un daudzas dažāda līmeņa specializētas augstskolas, privātās augstskolas, kur augstākā izglītība ir bizness. Savukārt kaimiņos ir valstis, kuru lēmumu rezultātā privāto augstskolu palicis ļoti nedaudz, - to varot izdarīt arī Latvijā, skaidro rektors.

Kā piemēru viņš min Igauniju, kur esot viena privāta augstskola. To varot politiski izdarīt, ja ir tāda vēlme, bet esot jāievēro brīvā tirgus likumi.

RTU rektors uzskata, ka ir jāinvestē jaunatnē, jādod iespēja iegūt valsts apmaksātu augstāko izglītību visiem, kas ir spējīgi to iegūt. «Kāpēc Igaunija, kur ir teju divreiz mazāk iedzīvotāju, to var atļauties, bet mēs ne? Zviedrijā, Somijā, Dānijā nav jāmaksā par augstāko izglītību,» saka Ribickis.

Viņaprāt, lai to īstenotu, pietiktu, ja no 50 miljoniem eiro palielinātu finansējumu līdz kādiem 200 miljoniem. Ribickis uzskata, ka tā nav liela nauda.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu