Latvijā atgriezusies pirmā plaušu transplantācijas paciente Zane Lazdiņa (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc trīs mēnešu prombūtnes Latvijā atgriezusies pirmā plaušu transplantācijas paciente no Latvijas Zane Lazdiņa, pavēstīja Pulmonālās hipertensijas biedrības valdes priekšsēdētāja Ieva Plūme.

Zane ir pirmā Latvijas iedzīvotāja, kurai veikta plaušu transplantācija. Sievietei bija reta un bīstama slimība - smagas pakāpes idiopātiskā pulmonālā arteriālā hipertensija. Sieviete devās uz Vīnes Universitātes klīnisko slimnīcu, kur viņai naktī uz 16.aprīli veica plaušu transplantāciju.

Pēc operācijas Zanei turpmāk būs jālieto imūnsupresori, kas apspiež imūnsistēmas reakciju uz jauno orgānu. Taču medikamenti, kas paredzēti pulmonālajai arteriālajai hipertensijai un sirds mazspējai, viņai vairs nav nepieciešami. Sievietes ārstējošais kardiologs Andris Skride uzsver, ka jaunās plaušas strādā perfekti, elpošanas un sirds mazspējas vairs nav vispār. «Savukārt izteikti paplašinātā sirds, kāda tā bija slimības laikā, ir atgriezusies normas robežās,» piebilst mediķis.

Zanei operāciju veica par saziedotajiem līdzekļiem, jo Latvijā plaušu pārstādīšanu neapmaksā no budžeta līdzekļiem. Nepieciešamā summa - 120 000 eiro - tika savākta samērā īsā laikā, un sieviete devās uz Austriju, lai veiktu operāciju.

Pašlaik Zanes ikdiena aizrit, izpildot speciālus vingrinājumus sirds un plaušu veselībai, gatavojot pusdienas, sagaidot ciemos draugus un radus. «Kad esi vesels, tu nesaproti, kā ir tad, kad nevari pats neko izdarīt, pat elementāro – apģērbties, aiziet līdz labierīcībām, pagatavot sev ēst. Tā ir milzīga dāvana, ka varu saklāt gultu, saģērbties un staigāt,» pauž Zane.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu