KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas periodā aicina ziņot par pārkāpumiem (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) priekšvēlēšanu aģitācijas periodā, kas sākās 7.jūnijā un ilgs līdz Saeimas vēlēšanu dienai, aicina iedzīvotājus ziņot par pārkāpumiem, aģentūru BNS informēja KNAB pārstāve Laura Dūša.

Gadījumos, kad tiek pamanītas pazīmes par administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijas mērķiem, piemēram, autotransporta vai cita tehniskā aprīkojuma izmantošana priekšvēlēšanu aģitācijas organizēšanai vai izplatīšanai, KNAB aicina vai nu zvanīt pa bezmaksas tālruni 8000 20 70 vai rakstīt uz e-pastu «knab@knab.gov.lv».

Partijas priekšvēlēšanu izdevumiem drīkst izlietot summu, kas nepārsniedz 422 997,09 eiro, ja tās iesniegušas savu deputātu kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām visos vēlēšanu apgabalos. Savukārt, ja partija iesniegusi sarakstus atsevišķos vēlēšanu apgabalos, priekšvēlēšanu izdevumiem drīkst izlietot summu, kas nepārsniedz Rīgā - 126 220,29 eiro; Vidzemē - 112 089,29 eiro; Latgalē - 64 886,49 eiro; Kurzemē - 56 118,49 eiro; Zemgalē - 63 682,53 eiro.

Izdevumu limiti attiecas uz priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanu televīzijā, radio, presē, internetā, telpās un publiskās vietās un labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus un izdarot dāvinājumus vai ziedojumus. Ar partijām nesaistītās personas, kuras savā vārdā veic priekšvēlēšanu aģitāciju, reklāmas izvietošanai, pasta izdevumiem un labdarības pasākumu finansēšanai, sponsorēšanai ir noteikts izmantojamo līdzekļu ierobežojums – 4800 eiro, neatkarīgi no datuma, kad noslēgts līgums vai izrakstīts rēķins, saņemts vai veikts maksājums.

Aģitācijas veicējs, kas vienojies ar medijiem vai citām personām par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu par maksu publiskās vietās, neatkarīgi no īpašuma piederības, internetā, izņemot aģitācijas veicēja mājaslapu internetā, vai par pasta, arī elektroniskā pasta, pakalpojumu izmantošanu, lai nosūtītu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, ne vēlāk kā triju darbdienu laikā pēc līguma noslēgšanas vai izmaiņu veikšanas tajā nosūta KNAB paziņojumu.

Tāpat ne vēlāk kā triju darbdienu laikā partijām jānosūta KNAB paziņojums pēc labdarības pasākumu finansēšanas, sponsorēšanas, pabalstu un dāvinājumu vai ziedojumu veikšanas. KNAB vērš uzmanību, ka, piemēram, pirms vai pēc katras priekšvēlēšanu aģitācijas radio vai televīzijā, kā arī preses izdevumā un internetā izvietotā priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla ietvaros norādāma persona, kas aģitāciju apmaksājusi.

Priekšvēlēšanu aģitācijā aizliegts izmantot valsts un pašvaldību administratīvos resursus. Par administratīvo resursu izmantošanu uzskatāma valsts un atvasinātu publisku personu institūciju un kapitālsabiedrību, kurās valstij vai atvasinātām publiskām personām pieder kapitāla daļas, kā arī kapitālsabiedrību, kurās vienas vai vairāku valsts vai atvasinātu publisku personu kapitālsabiedrībām piederošās daļas atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%, finanšu līdzekļu, kustamas un nekustamās mantas izmantošana vai pakalpojumu sniegšana priekšvēlēšanu aģitācijai, kā arī šo institūciju reklamēšana par samaksu 30 dienu periodā pirms vēlēšanām, ja reklāma ir saturiski saistīta ar deputāta kandidāta, partijas vai pārvaldes institūciju izvirzīto kandidātu Ministru prezidenta vai ministra amatam, vai ar partiju saistītas personas, kandidāta vai personas darbības atspoguļojumu.

12.Saeimas vēlēšanas notiks 4.oktobrī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu