Gadiem neizdodas panākt apmaksātu ārstēšanu no C hepatīta (20)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Hepatīta biedrība, kas iepriekš savāca 13 tūkstošus parakstu par to, lai ārstēšanos no C hepatīta valsts apmaksātu pilnībā, atzīst, ka šobrīd tālāk nav tikuši, jo šo mērķi divu gadu laikā sasniegt nav izdevies, atzina biedrības pārstāvis Kristaps Kaugurs.

Par situāciju Latvijā 25.jūlijā Hepatīta biedrības pārstāvji kopā ar valsts institūciju darbiniekiem un ārstiem – infektologiem atskatīsies uz līdz šim paveikto un diskutēs par esošo situāciju C hepatīta pacientu atbalstam, kā arī informēs par patieso situāciju Latvijā.

«Teju pirms diviem gadiem, lielu cerību vadīta, biedrība sāka cīņu, lai pacientiem, kuriem nepieciešama C hepatīta ārstēšana, būtu iespēja to saņemt. Diemžēl šobrīd tālāk neesam tikuši. Slimnieki, viņu radinieki, paziņas un biedrības aktīvisti zaudē ticību valstij, daudzi izvēlas atstāt Latviju, lai saņemtu ārstēšanu citviet Eiropā. Ir pēdējais laiks rīkoties, lai C hepatīta slimnieki nepieciešamo medicīnisko palīdzību spētu saņemt šeit un tagad,» norāda Kaugurs.

Dati liecina, ka 38,8 tūkstoši cilvēku Latvijā ir inficējušies ar C hepatītu. Tāpēc ir nepieciešams pastiprinātu uzmanību veltīt iedzīvotāju pieaugošajai saslimstībai un informēt sabiedrību par tās bīstamību, kā arī par terapijas un profilakses nepieciešamību.

Šobrīd pacienti Latvijā līdzmaksājumos sedz 25% no terapijas kursa izmaksām, kas mēdz sasniegt 280 – 320 eiro. Pašlaik hepatīta pacienti saņem 75% valsts finanšu atbalstu ārstēšanai.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu