Pērn zemākā saslimstība ar vīrushepatītiem pēdējo četru gadu laikā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka pērn reģistrēti par 124 saslimšanas gadījumiem ar vīrushepatītiem mazāk, nekā citus gadus, pavēstīja SPKC.

2013.gadā tie bija 1473 gadījumi, kas ir zemākais rādītājs pēdējos četros gados. 2012.gadā tika reģistrēti 1597 gadījumi, 2011. – 1560, bet 2010.gadā 1566 saslimšanas gadījumi.

Šogad, pirmajos sešos mēnešos reģistrēti 26 akūti C hepatīta gadījumi, 37 akūti B hepatīta un 16 A hepatīta gadījumi. Salīdzinājumā ar 2013.gada pirmajiem sešiem mēnešiem, vienīgi akūto B hepatīta gadījumu skaits šogad reģistrēts mazāks – par 9 gadījumiem.

Visizplatītākie vīrushepatīta veidi ir A, B un C, bet tiek izdalīti arī D, E, G un TT hepatīti.

SPKC speciālisti atgādina, ka visbīstamākais no hepatīta veidiem ir C hepatīts, jo bieži, tāpat kā B hepatītam, tā simptomi ir nemanāmi līdz sākušās nopietnas veselības problēmas. Taču pret B hepatītu ir izstrādāta vakcīna, bet pret C hepatītu vakcīnas nav.

Tāpēc, lai izvairītos no saslimšanas ar C hepatītu jāzina C hepatīta inficēšanās riski. Savukārt, lai apzinātu savu veselības stāvokli, kas ir īpaši svarīgi, ja nepieciešams uzsākt ārstēšanos, jāveic hepatīta tests.

Par hepatīta testa veikšanas iespējām aicinām interesēties pie sava ģimenes ārsta. Savukārt, atzīmējot Pasaules Hepatīta dienu, pirmdien, 28.jūlijā, iespējams veikt hepatīta testu bez maksas SPKC HIV profilakses punktos un Latvijas Sarkanā Krusta veselības istabās.

SPKC speciālisti uzsver, ka hepatīta tests ir anonīms un brīvprātīgs. Apmeklējuma ilgums ir līdz 20 minūtēm, jo pēc testa veikšanas kabineta speciālists sniedz arī profilaktisku konsultāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu