C hepatīta slimniekiem jābēg prom no Latvijas (152)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

C hepatīta slimnieki vairs nelūdz palīdzību, bet gan padomu, uz kuru valsti pārcelties, jo vairs nevar atļauties ārstēšanas izdevumus, secinājusi Hepatīta biedrība. Laika posmā no maija līdz septembrim saņemti jau vairāk nekā 43 šādi jautājumi. Dati liecina, ka 38 800 cilvēku Latvijā ir inficējušies ar C hepatītu.

Biedrība norāda, ka pēdējo mēnešu laikā krasi mainījies jautājumu loks, uz kuriem nākas atbildēt gan sociālajos tīklos, gan pa uzticības tālruni. Ja iepriekš pacienti biedrībā vērsušies ar lūgumu pēc padoma, kā saņemt medicīnisko palīdzību, vai pēc psiholoģiska atbalsta, pēdējā laikā pacienti vaicā padomu, uz kuru valsti izceļot un kā nokārtot nepieciešamos dokumentus, lai saņemtu bezmaksas ārstēšanu.

Tāpēc ir nepieciešams pastiprinātu uzmanību veltīt iedzīvotāju pieaugošajai saslimstībai un informēt sabiedrību par tās bīstamību, kā arī par ārstēšanas terapijas un profilakses nepieciešamību.

Šobrīd pacienti Latvijā līdzmaksājumos sedz 25% no terapijas kursa izmaksām, kas

mēdz sasniegt 280 – 320 eiro mēnesī.

Pašlaik hepatīta pacienti saņemt 75% valsts finanšu atbalstu ārstēšanai.

Ārste: ar C hepatītu iespējams inficēties jebkurā vecumā

Ar C hepatītu iespējams inficēties jebkurā vecumā, un tā nav riska grupas slimība, sacīja Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse.

«Patiesībā

šī infekcija nešķiro nevienu

- nedz pēc vecuma, nedz pēc dzimuma, nedz pēc tautības, nedz pēc vēl kāda sociālā stāvokļa. Inficēties var jebkurš,» viņa teica.

Ārstes redzeslokā nonāk arī ļoti jauni cilvēki, kuriem grūti noteikt saslimšanas cēloni. Viņa norādīja, ka ar C hepatītu inficējas visdažādāko jomu pārstāvji - ārsti, skolotāji, pārdevēji, arī mājsaimnieces. «Tie ir visdažādākie ļaudis. Tā nav tikai kādas riska grupas slimība,» atbildot uz jautājumu, vai ar C hepatītu inficējas tikai narkomāni un prostitūtas, sacīja Ķūse.

Viņa uzsvēra, ka «C hepatītam īpatnība ir tāda, ka cilvēks

var ilgstoši nezināt, ka viņš ir slims,

jo vīruss aptuveni 85 procentos gadījumu organismā klusiņām dara savu darbu un cilvēks neko nejūt».

Pirmā inficēšanās pazīme nogurums,

tomēr cilvēki ikdienā atrodot citus iemeslus, kādēļ tas radies. Dzelte uz ķermeņa parādās tikai 15% gadījumu, paskaidroja Ķūse.

C hepatīts ir ļoti nopietna problēma ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Latvijas Infektoloģijas centra dati rāda, ka līdz 23.jūlijam uzskaitē bijuši 863 pacienti un nekas neliecina, ka pacientu skaits šogad samazināsies, viņa pauda.

Ārste atgādināja, ka inficēties ar C hepatītu iespējams gan skaistumkopšanas, gan tetovēšanas salonos, kur netiek veikta instrumentu dezinfekcija, ķirurģisku manipulāciju un asins pārliešanas rezultātā, kā arī dzimumakta laikā. Ja slimību neārstē, tā lēnam sāk progresēt, asins analīzes parādās izmaiņas, visbiežāk par aknu bojājumiem, kas

var novest pie aknu cirozes un aknu vēža.
Komentāri (152)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu