Policija varētu nodalīt konvoju no citām struktūrvienībām (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ar 2015.gada 1.janvāri Valsts policija reģionos varētu ieviest vienotu patruļdienesta strukturālo uzbūvi, atdalot konvoja izpildei paredzētās struktūrvienības no patrulēšanas un satiksmes uzraudzību veicošajām struktūrvienībām, liecina Iekšlietu ministrijas valdībā iesniegtā Valsts policijas attīstības koncepcija.

Tāpat ar 2015.gadu plānots prioritizēt patrulēšanas pienākumu izpildi, pārskatot iekšējo darba organizāciju regulējošos Valsts policijas noteikumus. Iekšlietu ministrija paredzējusi, ka tādējādi tiktu radītas pietiekamas barjeras patruļdienesta personāla izmantošanai ar patrulēšanu nesaistītu uzdevumu izpildē, kā arī nostiprinātu satiksmes uzraudzības personāla resursu izmantošanu operatīvajā vadībā.

Kā pastāvīgs uzdevums izvirzīta visu patruļpolicijas amatpersonu apmācību nodrošināšana autotransporta vadīšanas B kategorijas tiesību iegūšanai, kā arī kopēja Valsts policijas un pašvaldības policijas dislokācijas plānošana.

Sākot jau ar šo gadu, paredzēts kopā ar pašvaldībām izstrādāt kopēju drošas vides attīstības plānu, kā arī izstrādāt un īstenot Valsts policijas un pašvaldības policijas darbinieku apmācības programmas lokālā līmenī par sadarbības lomu un tās iespējām drošas vides veidošanā.

Koncepcijā secināts, ka Valsts policijas reģionos iedibinātā atšķirīgā patruļpolicijas personāla pārvaldība un savstarpēji konceptuāli atšķirīgu konvoja un patruļpolicijas funkciju apvienošana veicina nevienmērīgu patrulēšanas intensitāti un vāju policijas redzamību valsts reģionos. Vēl secināts, ka patruļpolicijas darbinieki tiek iesaistīti ar patrulēšanu tieši nesaistītu uzdevumu izpildē.

Tāpat koncepcijā norādīts, ka policijas profesionālās sagatavošanas sistēma nav piemērota pietiekamai patruļpolicijas mobilitātes nodrošināšanai. Atalgojumam paredzētā finansējuma trūkums, sistēmas nepilnības, kā arī dienestam piemērotu cilvēku trūkums un personāla nekomplekts kopsakarā ar citām problēmām padara pietiekamas policijas redzamības nodrošināšanu par neiespējamu, teikts koncepcijā.

Savukārt patlaban sadarbības prakse starp Valsts policiju un pašvaldības policiju pašvaldībās ir atšķirīga. Koncepcijā minēts, ka tikai neliels skaits no pašvaldības policijas institūcijām strādā diennakts režīmā un var nodrošināt to funkciju izpildi pilnā apmērā. Vēl pašvaldības policijas darbiniekiem nav izveidota vienota apmācību sistēma, tāpēc dažādu pašvaldības policijas institūciju darbinieku prasmēs ir iespējamas būtiskas atšķirības.

Īstenojot visus paredzētos uzdevumus, Iekšlietu ministrija paredz, ka tiks izveidots iedzīvotājiem saprotams un visā valstī vienots sabiedriskās kārtības nodrošināšanas mehānisms. Tāpat tiks izveidota sabiedrības paļāvība uz Valsts un pašvaldības policijas personāla līdzvērtīgu un vienotu profesionālo kvalifikāciju.

Policijas fiziskas klātesamības un redzamības palielināšanās attiecīgi nodrošinās lielāku sabiedrības drošības sajūtu, kā arī iedzīvotājus vistiešāk aizskarošo likumpārkāpumu skaita samazināšanos. Savukārt droša vide veicinās iedzīvotāju ekonomiskās un sociāli kulturālās aktivitātes. Tāpat tiks panākta sabiedriskās kārtības nodrošināšanā ieguldīto valsts un pašvaldību resursu efektīvāks un sabalansētāks izlietojums.

    Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu