14 173 obligātā izglītības vecumā esošie bērni nav reģistrēti nevienā skolā (54)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

2013./2014.mācību gadā bija 14 173 obligātā izglītības vecumā esošie bērni, kuri nav reģistrēti nevienas izglītības iestādes sarakstā, atzīst Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Skaitliski lielākais izglītojamo skaita samazinājums ir Latvijas lielākajās pilsētās, secinājusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Savukārt procentuāli lielākais skolēnu skaita samazinājums vērojams novado. Vairāk par 3% izglītojamo skaits ir samazinājies Aknīstes novadā, Durbes novadā, Ludzas novadā, Neretas novadā, Salacgrīvas novadā, Salas novadā, Vecumnieku novadā, Zilupes novadā.

Lai noskaidrotu izglītojamo atskaitīšanas no izglītības iestādēm iemeslus un cēloņus, IZM lūdza Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD) sniegt viedokli par iespējamajiem iemesliem šādam izglītojamo skaita samazinājumam pašvaldību izglītības iestādēs 1.-12.klasēs un veikt pārbaudes pašvaldību izglītības iestādēs, kurās ir būtisks izglītojamo skaita samazinājums un pievērst uzmanību izglītojamo atskaitīšanas iemesliem periodā no 2014.gada 13.janvāra līdz 2014.gada 27.maijam.

KVD iesniegtajā informācijā norādīts, ka izglītojamo skaita samazinājumam pašvaldību izglītības iestādēs prioritāri pamatā ir to izbraukšana un ārzemēm, pilngadīgie izglītojamie pārtraukuši mācības neklātienes programmās, jo nav iespējams savienot darbu ar mācībām, pilngadīgie izglītojamie ir atskaitīti no izglītības iestādes vispārējās pamatizglītības programmas.

Pašvaldības norādījušas, ka 894 bērni ieguvuši uzturēšanās atļauju vai citas valsts pilsonību.

Par 825 bērnu nereģistrēšanu izglītības iestādē pašvaldībai nav konkrētas informācijas.

Tāpat IKVD pašvaldībās uzzinājis, ka 39 bērni ir adoptēti uz ārzemēm, bet 22 - atrodas bezvēsts prombūtnē.

Šā mācību gada beigās no pirmās līdz 12.klasei mācījās 207 311 izglītojamie. Tāpat izglītības iestādēs šā gada mācību beigās mācījās 43 123 bērni vecumā no pieciem gadiem un vairāk un 28 154 profesionālās izglītības izglītojamie.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu