Populārā, bet riskantā spēle starp dzīvību un nāvi (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jauno vīriešu iecienītā lēkšana ūdenī uz galvas ir ļoti augsta riska spēle ar dzīvību un nāvi. Diemžēl ātrās palīdzības darbinieku pieredze liecina, ka bieži, pārāk bieži šīs spēles iznākums ir nelabojama invaliditāte.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša sarunā ar portālu TVNET pastāstīja, ka pēdējā laikā mediķu darbā ir divas lielas aktualitātes - drošība uz ūdens un karstais laiks. Šo abu faktoru ietekmē slimnīcās nonāk ļoti daudz cilvēku.

Daudz slīkšanas gadījumu

Pēdējā laikā krietni pieaudzis to gadījumu skaits, kad medicīniskā palīdzība sniegta slīkšanas situācijās. Piemēram, pagājušajās brīvdienās mediķi palīdzējuši pieciem cilvēkiem, kas gandrīz noslīka.

Savukārt vēl pieci cilvēki guva smagas traumas pēc neveiksmīga lēciena ūdenī. Vairums traumu gūtas pēc lēciena uz galvas. Lēkts gan no dažāda augstuma laipām un paaugstinājumiem, gan draugu rokām. Pēc šādiem lēcieniem gūtas smagas traumas, pat mugurkaula lūzumi. Turklāt zīmīgi, ka

gandrīz visi šie smagi cietušie ir vīrieši, tostarp gados jauni.

Cietušo vidū ir tikai viena sieviete, kas pēc neveiksmīga lēciena no laipas salauza kāju, un viens 12 gadus vecs bērns, kas satraumējās, lecot no Salu tilta.

Lai arī pagājušajā nedēļā kāds jaunietis noslīka, lecot no Salu tilta Daugavā, izskatās, ka citi cilvēki nav ņēmuši vērā viņa nāvi.

Ņemot vērā šos gadījumus, vecākiem vajadzētu ļoti nopietni parunāties ar bērniem par to, kā jāizturas uz ūdens un tā tuvumā. Īpaši svarīga šāda saruna ir tad, ja vecāki vai citi pieaugušie nevar būt klāt, kamēr bērni bauda ūdens priekus.

Aizmirst par alkoholu

Savukārt pieaugušajiem ūdens tuvumā vajadzētu aizmirst par pārgalvību un alkohola lietošanu. Ļoti daudz nelaimes gadījumu pie ūdens notiek alkohola reibumā. Pirms riskantiem lēcieniem cilvēkiem būtu jāpārdomā savas dzīvības cena un sava atbildība par to.

Jebkurš lēciens no augstuma ir augsta riska spēle ar dzīvību un nāvi.

Šīs spēle var izdoties un var arī neizdoties, NMPD pārstāve akcentēja un norādīja, ka praksē diezgan bieži ir gadījumi, kad cietušie pēc tam taisnojas, ka iepriekš lēkuši bez problēmām un tad nebija tik sekls, dziļš vai auksts.

Taču šādi aizbildinājumi pēc traumatiskiem lēcieniem un invaliditātes iegūšanas neko nemaina un veselību neatgriež. Diemžēl tad jau ir par vēlu.

Lai izvairītos no traumām, ieteicams atpūsties oficiālās peldvietās, kur peldētājus uzrauga glābēji. Tāpat noteikti jāatturas no alkohola lietošanas. «Cilvēkiem jābūt uzmanīgākiem pret savu dzīvību un izvēlēm.»

Ūdens nav tā vieta, kur demonstrēt pārgalvību un pierādīt sevi citiem.

Jāatceras, ka, piemēram, neprofesionālim cenšoties pārpeldēt ezeru, tā vidū var sākties pēkšņas veselības problēmas, piemēram, saraut krampji vai arī uzrasties iepriekš nepiedzīvotas bailes, kas var paralizēt ķermeni. Tāpat var nākties cīnīties ar neparedzētu straumi. «Tur ir ārkārtīgi daudz riska momentu.»

Daudz pārkaršanas gadījumu

Otra mediķu darba aktualitāte pēdējā laikā saistīta ar daudzajiem pārkaršanas gadījumiem. Jo ilgāku laiku ir svelme, jo vairāk ir cilvēku, kuriem tās ietekmē rodas dažādi veselības sarežģījumi. Iepriekšējās brīvdienās pārkarsa vairāk nekā 40 cilvēku.

Pārsvarā pārkaršana notiek tipiskās situācijās, piemēram, gados vecāki cilvēki dienas karstākajā laikā ilgi strādā siena pļavā vai dārzā.

Strādātājiem vajadzētu atcerēties mūsu senču pieeju darbam - vasaras laikā smagākos darbus darīja rīta pusē un pievakarē, nevis dienas vidū, kad ir lielākā svelme.

Savukārt jaunajiem cilvēkiem, kuri vasaru pavada atpūšoties, jācenšas ilgi nezvilnēt pludmalē.

Gadās, ka atpūtnieki aizmieg un pludmalē noguļ vairākas stundas.

Tāpat jāizvairās no ilgas volejbola spēles un citiem sporta veidiem dienas karstākajā laikā.

No karstuma dūriena var ciest dažādas ķermeņa sistēmas un orgāni. Tā izraisīto veselības traucējumu pakāpi ietekmē virkne svarīgu faktoru, piemēram, šķidruma trūkums, nepiemērots apģērbs, pārāk liela un ilga fiziskā slodze u.c.

Jāatceras, ka karstuma dūriena izraisītos veselības traucējumus var iegūt ne tikai zem klajas debess tiešajos saules staros, bet arī telpās.

Karstumā arī dzīvoklis var pārvērsties par siltumnīcu.

Īpaši karstumā jāuzmanās veciem ļaudīm, hroniski slimiem, maziem bērniem, smaga fiziskā darba darītājiem un sportistiem.

Ņemot vērā pēdējā laikā piedzīvoto karstumu, nemaz nebūtu slikti, ja daļa darbinieku dienas vidū izdzīvotu dienvidu valstīs ierasto siestu, kad dodas atpūsties, lai vakarpusē atkal atsāktu darbu.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu