Izšķirsies, vai Dziesmu svētku noslēguma diena būs svētku diena

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība šodien lems par svētku dienas statusa piešķiršanu Dziesmu svētku noslēguma dienai.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā uz nedēļu Ministru kabinetā tika atlikta jautājuma izskatīšanu par svētku dienas statusa piešķiršanu. Jautājums tika atlikts pēc Kultūras ministrijas (KM) lūguma. Kā norādīja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Kauliņa, jautājuma izskatīšana tika atlikta, jo nepieciešams precizēt iesaistīto pušu atzinumos sniegto informāciju par fiskālās ietekmes uz valsts budžetu un tautsaimniecību aprēķina metodiku.

26.maijā valdības komiteja nolēma virzīt uz izskatīšanu MK ieceri piešķirt svētku dienas statusu Dziesmu svētku noslēguma dienai. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsvēra, ka līdz izskatīšanai valdības sēdē KM sadarbībā ar Ekonomikas ministriju (EM) un Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) jāsagatavo aprēķini, cik valstij izmaksās vēl viena brīvdiena.

Jau ziņots, ka Dziesmu svētku padome izstrādājusi likuma «Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām» grozījumu projektu, saskaņā ar kuru plānots noteikt, ka Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma dienas ir svētku dienas. Tas paredz brīvdienu, ja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku noslēguma diena iekrīt svētdienā.

27.februārī šo grozījumu projektu iesniedza izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē. Pēc tam tika veikti aprēķini par to, cik brīvdiena varētu izmaksāt, reaģējot uz EM un Labklājības ministrijas iebildumiem. LDDK savu saskaņojumu nesniedza. Pēc Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) juristes Laimas Amatnieces teiktā, tikai pēc otra aicinājuma saskaņot grozījumus LDDK sniedza atbildi, ka neatbalsta grozījumu projektu.

Iepriekš ziņots, ka gandrīz divas trešdaļas jeb 64% sabiedrības atbalsta ideju Dziesmu un deju svētku noslēguma dienai noteikt svētku dienas statusu, savukārt 62% atbalsta viedokli, ka nākamā diena jānosaka par brīvdienu, ja svētku noslēguma diena iekrīt svētdienā, noskaidrots LNKC pasūtītajā tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā pētījumā.

Valsts prezidents Andris Bērziņš iepriekš neatbalstīja Dziesmu svētku padomes virzītos grozījumus likumā «Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām». Viņš vēlējās vērst uzmanību uz grozījumu ekonomisko ietekmi, jo jauna brīvdiena radīs grūtības uzņēmumiem. Pēc prezidenta domām, šāda brīvdiena būtu piešķirama tikai svētku dalībniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu