Neizslēdz iespēju, ka iebrukušajā mājā veikta nelikumīga pārbūve (37)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašvaldības SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» apsaimniekotajā daudzdzīvokļu ēkā Druvienas ielā 21, kur otrdien iebrucis jumts, pēdējoreiz tehniskā apskate veikta šā gada 25.jūnijā, un tajā nekādas problēmas nav tikušas konstatētas, pastāstīja uzņēmuma pārstāve Santa Vaļuma.

Par to, kāpēc jumts ir iebrucis, versijas ir dažādas - iespējams, to veicinājusi nelegāla dzīvokļa pārbūve, kas veikta pirms vairākiem gadiem, vai netālu notiekošie būvdarbi, kuru laikā dzītie pāļi izraisījuši vibrācijas ēkā; sava loma varētu būt arī laikapstākļiem, kad pēc vairākām svelmainām dienām sekojušas pēkšņas, intensīvas lietusgāzes.

Rīgas pilsētas būvvaldes informācija liecina, ka 2007.gadā toreizējie dzīvokļa īpašnieki vērsušies būvvaldē ar iesniegumu atļaut mājokļa pārbūvi, taču, tā kā iecere saistīta ar izmaiņām nesošajās sienās, atļauja nav tikusi dota. Iespējams, īpašnieki pārbūvi veikuši patvaļīgi, izremontējuši dzīvokli un tad to pārdevuši pašreizējiem īpašniekiem, ko apliecinot arī dokumenti. Speciālistu informācija liecina, ka dzīvoklī vienā no nesošajām sienām izsista aile uz virtuvi.

Noslīd 4 tonnas smaga betona plāksne

Jumta bojājuma vietā viena no betona plāksnēm, kas sver aptuveni 4 tonnas, noslīdējusi no atbalsta «plaukta» par aptuveni 20 centimetriem, radot spiedienu uz ēkas ārsienu un izraisot plaisas dzīvokļa starpsienā. Tehniskās apskates gaitā pirms mēneša jumta stāvoklis novērtēts kā apmierinošs, taču Vaļuma skaidroja, ka šādu situāciju prognozēt neesot bijis iespējams, jo pašreizējā bojājuma vieta bijusi vizuāli noslēgta, tāpēc nobīde nav bijusi pamanāma.

Amatpersonas uzsver, ka notikušais varētu būt vairāku faktoru sakritība, tāpēc vispirms nepieciešams sagaidīt oficiālu atzinumu.

Pēc plāksnes nocelšanas pētīs iespējas defektus novērst

Patlaban Druvienas ielā 21 nodrošināts ceļamkrāns, ar kuru tiks pacelta noslīdējusī jumta betona plāksne - tad arī varēs piekļūt konstrukcijām no apakšas, izpētīt cēloņus un izstrādāt risinājumus defektu novēršanai. Iedzīvotāji mājokļos varēs atgriezties tikai pēc tam, kad bojājums būs pilnībā novērsts, taču pagaidām nav zināms, cik daudz laika tas prasīs, - labākajā gadījumā tas varētu būt jau šodien, taču remonts var ieilgt arī mēnesi un ilgāk.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pašvaldība avārijas seku novēršanai piedāvājusi finansiālu palīdzību, taču pagaidām nav zināms, kādas būs remontdarbu kopējās izmaksas. Viļuma arī piebilda, ka konkrētās ēkas iedzīvotājiem ar maksājumu disciplīnu lielu problēmu nav un mājai ir izveidots uzkrājums.

Jau ilgstoši dzīvoklī novērots mitrums

Savukārt piektā stāva dzīvoklis, kurš noslīdējušās jumta plāksnes dēļ cietis visvairāk un lietus laikā applūdis, bijis apdrošināts, jo iegādāts kredītā. Dzīvokļa īpašniece Evija Linķe atzina, ka dzīvoklī arī pirms notikušās nelaimes valdījis paaugstināts mitrums, un norādīja, ka ēkai jau sen bijusi nepieciešama siltināšana.

Kā ziņots, otrdien Mežciemā, Druvienas ielā 21, piecstāvu daudzdzīvokļu ēkā iebrukusi jumta pārseguma betona plāksne. Ēka nodota ekspluatācijā 1977.gadā, tajā ir 60 dzīvokļi, kuri visi ir privatizēti. Negadījums noticis ēkas korpusā, kurā atrodas pirmie 15 dzīvokļi.

Glābēji otrdienas vakarā evakuējuši 21 cilvēku, no kuriem 14 jau atraduši pagaidu pajumti pie radiem vai draugiem, bet septiņi izmanto pašvaldības piedāvāto pajumti.

Pēc ēkas iemītnieku teiktā, nelielas plaisas ēkā Druvienas ielā 21, kur otrdien iebrucis nama jumts, nemainīgi bijušas ilgāku laiku, taču tās palielinājušās pēdējā laikā, kad Eizenšteina ielā, iepretī daudzdzīvokļu namam, sākušies būvdarbi un dzīti pāļi jaunajai Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) klientu apkalpošanas centra ēkai.

Daļai Druvienas ielas 21 evakuēto iedzīvotāju atļauj atgriezties savos dzīvokļos

Pēc ēkas Rīgā, Druvienas ielā 21, kur vakar vakarā iebruka jumta konstrukcija, novērtēšanas daļai tās evakuēto iedzīvotāju šovakar atļauts atgriezties savos dzīvokļos, informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs.

Iedzīvotājiem atļauts atgriezties gandrīz visos dzīvokļos, izņemot divos piektā stāva dzīvokļos, virs kuriem iebruka jumta konstrukcija.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu