DP pārbauda iespējamo ziedojumu vākšanu Austrumukrainas teroristiem (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Kāda Latvijā nereģistrēta organizācija, deklarējot savu piederību Jaunkrievijas Ārlietu ministrijai , vāc ziedojumus, apgalvojot, ka tie domāti Austrumukrainas bēgļiem. Šai organizācijai uzmabnību pievērsusi Latvijas Drošības policija, paužot bažas vai ziedojumi netiek vākti kaujiniekim, trešdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Kādas daudzdzīvokļu mājas pagrabā pašā Rīgas centrā vairākas istabiņas aizņem «Humāno brīvprātīgo organizācija». Pagrabiņā dežurējošā Valentīna Muratova atzina, ka ziedotāju aktivitāte nav liela – dienā atnākot divi vai trīs cilvēki, pārsvarā pensionāri. «Nes cilvēki pārtikas produktus, tualetes piederumus, nu visādas mantas, piemēram, bērnu autiņus,» skaidroja Muratova.

Savāktās preces viņi plānojot augustā caur Krieviju nosūtīt Austrumukrainas bēgļiem.

Muratova gan kategoriski noliedz, ka saziedotās mantas būtu paredzētas algotņu bandām, ar kurām šobrīd cīnās Ukrainas armija. Kā norāda Latvijas Televīzija, pagrabiņā preces, kurām būtu tiešs militārs pielietojums, nemana.

Tomēr organizācijai esot arī atzari Lietuvā un Igaunijā, bet Igaunijas mediji nesen Tallinas atbalsta vākšanas punktā uzgājuši militārās kamuflāžas tērpus. Organizācijas līderis gan Latvijas Televīzijai apgalvoja, ka tas bijis tikai pārpratums.

Latvijas Drošības policija pievērsusi uzmanību šai organizācijai. «Ņemot vērā, ka šīs nereģistrētās organizācijas pārstāvju publiskie izteikumi liecina par atbalstu kaujinieku grupējumu deklarētajiem mērķiem, Drošības policiju rūpīgi seko līdz, vai cēlā mērķa palīdzēt konfliktā cietušajiem civiliedzīvotājiem aizsegā netiek veiktas darbības kaujinieku atbalstam,» skaidroja Drošības policijas pārstāvis.

Latvijas sabiedrībā šīm aktivitātēm gan esot ļoti zems atbalsta līmenis. Likumsargi arī norāda - ja kāds tiešām mēģinātu sniegt palīdzību ārvalstu militārai organizācijai, ko par nelikumīgu atzinusi kompetenta starptautiska organizācija, tas būtu smags likumpārkāpums.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu