Tiesa nolēmusi apķīlāt žurnāla «Ir» izdevēja «Cits medijs» aktīvus 22 tūkstošu eiro apmērā (73)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas Centra rajona tiesa, apmierinot skandalozā maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikumu, nolēmusi apķīlāt žurnāla «Ir» izdevēja «Cits medijs» aktīvus 22 979 eiro apmērā, lēmums pieņemts civillietā, kurā Sprūds vēršas pret «Ir» saistībā ar žurnāla pētnieciskajām publikācijām, prasot kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu, aģentūrai BNS pavēstīja «Cits medijs» valdes locekle Gundega Grīnberga.

«Ir» pilnībā noraida Sprūda prasību un tiesas lēmumu par aktīvu apķīlāšanu uzskata par nesamērīgu un demokrātiskā valstī nepieļaujamu uzbrukumu vārda brīvībai.

Papildināts: Lēmums par prasības nodrošināšanu nav pārsūdzams, aģentūrai LETA apstiprināja tiesas pārstāve Līva Tutina.

Lēmums pieņemts civillietā, kurā Sprūds vēršas pret «Ir» saistībā ar žurnāla pētnieciskajām publikācijām, prasot kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu. Tutina aģentūrai LETA norādīja, ka tiesas sēde šajā lietā vēl nav nozīmēta, turklāt šīs lietas tiesneša sastāvs šobrīd ir atvaļinājumā.

Rīgas Centra rajona tiesa tiesneses Sandras Meliņas personā lēmumu «Cits medijs» naudas un mantas apķīlāšanu 22 979 eiro apmērā pieņēmusi, apmierinot Sprūda pieteikumu par prasības nodrošināšanu civillietā, kurā maksātnespējas administrators šo summu norādījis kā vēlamo kompensāciju, vēršoties pret žurnāla «Ir» publikāciju «Maksātnespējas ķēķis».

Šī 2012.gada septembra publikācija ir daļa no pētniecisko rakstu sērijas, kurā žurnāls «Ir» atklāja būtiskas problēmas maksātnespējas administrēšanas procesā.

«Tiesas rīcība ir absurda. Tā vietā, lai beidzot izskatītu lietu un izlemtu, vai administratora Sprūda gods ir aizskarts un kompensācijas prasība pamatota, tiesa ir paguvusi jau trīs reizes skatīt jautājumu par «Ir» aktīvu apķīlāšanu. Sprūdam nav izredžu uzvarēt prāvā, tāpēc viņš velk laiku un cenšas kaitēt «Ir», kā nu māk. Šī parodija par tiesiskumu tikai apliecina, cik ļoti Latvijas tiesu sistēmā nepieciešamas reālas reformas, kuras ir pieteiktas arī maksātnespējas administrācijas sfērā, taču nemitīgi tiek bremzētas,» saka žurnāla «Ir» galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Žurnāls «Ir» turpinās iznākt, un tā izdevējs nekavējoties veiks visas nepieciešamās darbības, lai panāktu aktīvu apķīlāšanas atcelšanu. Šī būs jau ceturtā reize neilgā laikā, kad tiesa lems par prasības nodrošinājumu.

Rīgas Centra rajona tiesa 9.maijā noraidīja Sprūda lūgumu apķīlāt «Ir» izdevēja aktīvus, taču Rīgas apgabaltiesa 8.jūlijā atcēla šo lēmumu, norādot uz tā pamatojuma trūkumu un uzdodot jautājumu skatīt atkārtoti, kas 22.jūlijā arī izdarīts.

«Diemžēl mūsu tiesu kļūdas bieži nākas labot Eiropas Cilvēktiesību tiesai. Ceru, ka šoreiz to novērsīs tiesa tepat Latvijā, jo nelikumīga vēršanās pret vārda brīvību ir grābeklis, uz kura uzsisti puni jau maksājuši ļoti dārgi,» norāda Ločmele.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu