ĀM: Krievija principiāli nesniedz informāciju par Latvijas nepilsoņiem, kuri iegūst Krievijas pilsonību (66)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija principiāli neatbalsta informācijas apmaiņu par Latvijas nepilsoņiem, kuri iegūst Krievijas pilsonību, sacīja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļas vadītāja Diāna Eglīte.

Viņa norādīja, ka informācijas apmaiņa starp Latviju un Krieviju notiek par pilsoņiem, kuri ir atteikušies no vienas valsts pilsonības un ieguvuši otras valsts pilsonību, taču Krievija nesniedz informāciju attiecībā uz Latvijas nepilsoņiem, kuri ir ieguvuši Krievijas pilsonību.

«Jautājumu par nepieciešamību parakstīt attiecīgu vienošanos ministrija ir uzturējusi Latvijas-Krievijas divpusējā dienaskārtībā vairāku gadu garumā. Diemžēl Krievijas puse ir principiāli atteikusies noslēgt šādu vienošanos, kā vienu no iemesliem minot to, ka tā neatzīst Latvijas «nepilsonības institūtu«,» skaidroja Eglīte.

Latvijas Televīzija (LTV) aizvadītajā nedēļā vēstīja, ka, neskatoties uz pienākumu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem pēc Krievijas pilsonības iegūšanas par to informēt 30 dienu laikā, daļa personu turpina dzīvi ar divām pasēm un divām valstspiederībām. Turklāt pensijas vecumu sasniegušie izmanto iespēju saņemt arī divas pensijas - vienu no Latvijas, bet otru no Krievijas.

LTV informēja, ka pagājušajā gadā no Latvijas pilsonības atteicās 220 pilsoņi, no kuriem kļuva par Krievijas pilsoņiem. Savukārt no Latvijas nepilsoņa statusa atteicās un par to Latvijas iestādēm paziņoja vairāk nekā 3000, bet vēl nedaudzi tiek pieķerti.

LETA jau ziņoja, ka piecu gadu laikā, no 2009.gada sākuma līdz šī gada 1.janvārim, par 18 545 personām pieaudzis Krievijas pilsoņu skaits Latvijā.

2009.gadā Latvijā dzīvojuši 30 328 Krievijas pilsoņi, savukārt šogad uz 1.janvāri Latvijā dzīvojuši 48 873 Krievijas pilsoņi. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad Latvijā dzīvoja 43 586 Krievijas pilsoņi, šo personu skaits šogad palielinājies par 5287 cilvēkiem.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu