Vērtējot žurnāla «Ir» izdevēja finanšu rādītājus, nav ņemta vērā mediju biznesa specifika (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vērtējot žurnāla «Ir» izdevēja AS «Cits medijs» finanšu rādītājus, nav ņemta vērā mediju biznesa specifika, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja AS «Cita medija» valdes priekšsēdētāja Liene Vilnīte.

Jau ziņots, ka Rīgas Centra rajona tiesa, apmierinot maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikumu, nolēmusi apķīlāt žurnāla «Ir» izdevēja AS «Cits medijs» aktīvus 22 979 eiro apmērā. Pārbaudot Sprūda pieteikumu par prasības nodrošināšanu, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa atzinusi to par pamatotu, jo saskaņā ar AS «Cits medijs» finanšu rādītājiem Sprūdam labvēlīga tiesas sprieduma gadījumā civillietā goda un cieņas aizskaršanu tā izpilde varot kļūt apgrūtināta vai neiespējama.

Vilnīte skaidroja, ka «Cita medija» pašu kapitāls ir negatīvs jau četrus gadus. Pirmos divus gadus «Cits medijs» strādājis ar zaudējumiem, taču pēdējos divus gadus - ar peļņu. «Pēdējo divu gadu peļņa vēl nav nosegusi iepriekšējo gadu zaudējumus, bet tas nav traucējis «Citam medijam» turpināt darbību un attīstīties,» piebilda Vilnīte.

Komentējot Sprūda izteikumus, ka «Citam medijam» ir lieli debitoru parādi, Vilnīte uzsvēra, ka tā ir izdevējdarbības specifika.

Pēc viņas teiktā, «Cita medija» debitoru parādi dalās divās daļās. Vieni no debitoriem ir saistīti ar pārdošanu mazumtirdzniecībā, jo izdevējs nodod preci uz realizāciju. «Parāds «Preses servisam» ir no mēneša uz mēnesi, jo nemitīgi nododam preces uz realizāciju. Ja šī debitora parāds 2013.gadā ir lielāks nekā 2012.gadā uz 31.decembri, tas norāda tikai uz to, ka nododam realizācijā lielāku tirāžu par lielāku cenu,» skaidroja «Cita medija» vadītāja.

Savukārt otra debitoru daļa ir abonēšanas naudas ieņēmumi, kas uzņēmumā ienāk tikai gada beigās. «Līdz ar to, gada pārskatā slēdzot bilanci, parādās debitoru parāds, kas arī ir no gada uz gadu. Ja šis debitoru parāds ir lielāks 2013.gadā nekā 2012.gadā, tad tas nozīmē, ka esam iekasējuši lielāku abonēšanas naudu,» norādīja Vilnīte.

Viņa uzsvēra, ka neiedziļinoties mediju biznesa specifikā, var izdarīt tādus secinājumus kā Sprūds.

Vaicāta par tālāko rīcību, Vilnīte stāstīja, ka «Cits medijs» sniegs prasību tiesai, lai atceļ izdevējam nelabvēlīgo lēmumu. Kamēr tas nav noticis, uzņēmuma vadība vērsīsies pie «Cita medija» akcionāriem ar lūgumu palīdzēt nodrošināt prasību.

Vaicāta, vai «Cits medijs» vispār var nodrošināt Sprūda prasību, Vilnīte atzina, ka ar esošo «Cita medija» konta stāvokli tas ir ļoti grūti izdarāms. «Izņemt no apgrozījuma 23 000 eiro jebkuram uzņēmumam ir grūti. Ņemot vērā izdevējdarbības specifiku un naudas plūsmu, mums tas ir milzīgs trieciens. Jebkurai situācijai ir risinājums un mēs to atradīsim,» uzsvēra «Cita medija» vadītāja.

Uz jautājumu, vai var teikt, ka ir apdraudēta žurnāla «Ir» pastāvēšana, Vilnīte atzina - «Savā ziņā tā var teikt.»

Jau ziņots, ka AS «Cits medijs», kas izdod žurnālu «Ir», 2013.gadā otro gadu pēc kārtas strādāja ar pozitīviem finanšu rezultātiem, liecina «Firmas.lv» informācija. Salīdzinājumā ar 2012.gadu, kad «Cita medija» peļņa bija 3306 eiro, pērn tā samazinājusies līdz 1260 eiro. Savukārt pirms diviem gadiem uzņēmums darbojās ar 9159 eiro zaudējumiem, liecina «Firmas.lv» dati.

Uzņēmuma apgrozījums 2013.gadā bijis 800 083 eiro, kas ir par 3% mazāk nekā 2012.gadā. Ieņēmumi no žurnāla «Ir» pārdošanas vēl joprojām ir galvenā pozīcija un veido 65% no kopējiem ieņēmumiem.

AS «Cits medijs» izdod žurnālu «Ir» un uztur portālu «Ir.lv.». Pēc «Firmas.lv» datiem, AS «Cits medijs» Uzņēmumu reģistrā reģistrēta 2010.gada 1.februārī, un tās pamatkapitāls ir 194 543 lati.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu