Valsts kanceleja vēlas stiprināt valdības centru (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts kanceleja kā vienu no uzdevumiem līdz 2020.gadam ir noteikusi valdības centra stiprināšanu, kas nepieciešams valdības rīcības koordinēšanai un sākto aktivitāšu īstenošanai.

Valsts kancelejas izstrādātajās Valsts pārvaldes politikas attīstības pamatnostādnēs 2014.-2020.gadam teikts, ka valdības centrs valstī ir galvenais izpildvaras atbalsts, ko veido un stiprina, lai nodrošinātu atbalstu un koordināciju valdības rīcībai un uzsāktajām aktivitātēm. Latvijā reformu īstenošanai ir nepieciešams stiprināt valdības centru, tā tiesības un pienākumus, lai nodrošinātu atbalstu un koordināciju valdības rīcībai un uzsāktajām aktivitātēm.

Par valdības centru tiek sauktas vairākas institūcijas, kas nodarbojas ar valsts pārvaldes jautājumiem. Tā ir Valsts kanceleja, Pārresoru koordinācijas centrs, Finanšu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas.

Lai panāktu mērķi, Valsts kancelejai tiks uzdots izstrādāt priekšlikumus, kā stiprināt valdības centru. Ir paredzēts nodrošināt valdības centrā iesaistīto institūciju nodarbināto analītiskās kapacitātes celšanu starptautiski atzītās apmācībās par stratēģisko vadību, attīstības plānošanu un novērtēšanu. Valsts kancelejai arī būs jānodrošina, ka pirms nozīmīgu tiesību aktu pieņemšanas Ministru kabinetā tiem tiks veikta risku analīze.

Valdības centra stiprināšana ir būtiska arī tāpēc, ka Latvija virzās uz arvien lielāku funkciju decentralizāciju, tāpēc ir prasība pēc augstākas centralizācijas lēmumu pieņemšanā un procesu koordinēšanā valdības centrā, norāda pamatnostādņu autori.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu