Trešdaļa iedzīvotāju savu zāļu skapīti revidē reizi gadā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Trešdaļa jeb 33% iedzīvotāju savu zāļu skapīti revidē reizi gadā, liecina aptieku tīkla «A Aptiekas» akcijas «Vislatvijas zāļu skapīšu tīrīšana» laikā veiktās aptaujas rezultāti.

36% aptaujāto atzinuši, ka atnesuši vairāk nekā 15 nederīgu medikamentu iepakojumus, bet trešdaļa aptaujāto ekoloģiski drošai pārstrādei nodevuši vidēji desmit nederīgu zāļu iepakojumus.

Pēc medikamentus atnesušo aptaujas anketām ir zināmi Latvijas iedzīvotāju paradumi - tā, piemēram, 28,8% iedzīvotāju savu zāļu skapīti revidē ne biežāk kā reizi gadā, 33,2% - reizi gadā, bet 14,5% - reizi pusgadā.

Savukārt gandrīz ceturtā daļa aptaujāto aptaujāto atzinuši, ka šī ir pirmā reize, kad revidēts zāļu skapītis un medikamenti nodoti ekoloģiski drošai to iznīcināšanai. Lielākā daļa - 86% aptaujāto - norādīja, ka medikamentus uz «A Aptieku» atnesuši, jo tiem beidzies derīguma termiņš, 10% konkrēto medikamentu lietošana vairs nav aktuāla, bet pārējie minējuši citu iemeslu, kāpēc izvēlējušies nodot medikamentus drošai to iznīcināšanai.

Vairāk nekā puse jeb 63% aptaujāto vienmēr pārbauda medikamentu derīguma termiņu, bet 30,5% aptaujāto atzīst, ka vairumā gadījumu pārbauda, savukārt 6,5% aptaujāto atzina, ka zāļu derīguma termiņu pārbauda reti vai nepārbauda vispār.

Patlaban vēl nav apkopots kopējais nederīgo medikamentu daudzums, ko iedzīvotāji atnesuši drošai to iznīcināšanai, jo akcija vēl turpinās. Turklāt ikkatru nederīgo medikamentu kasti savāc bīstamo atkritumu iznīcināšanas uzņēmums, kas kopējo daudzumu apkopos vēlāk.

Akcijas «Vislatvijas zāļu skapīšu tīrīšana» laikā ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir dota iespēja jebkurā no 78 «A Aptiekas» tīkla aptiekām visā Latvijā nodot nederīgos vai nevajadzīgos medikamentus, un uzņēmums apmaksās to iznīcināšanu dabai draudzīgā veidā.

Vienlaikus ikvienam tiek piedāvāta iespēja aizpildīt aptaujas anketu par zāļu lietošanas paradumiem, lai, pamatojoties uz iegūtajiem datiem, speciālisti varētu izstrādāt rekomendācijas medikamentu drošai lietošanai. Ikviens anketas aizpildītājs varēs laimēt arī atpūtu Latvijas laukos.

Kā zināms, medikamenti, kas nonāk apkārtējā vidē, var veidot toksiskus savienojumus, kas piesārņo ūdeni un gaisu, turklāt var būt kaitīgi visiem dzīvajiem organismiem. Gandrīz jebkurš medicīniskais preparāts ir ārkārtīgi koncentrētu un bioloģiski aktīvu vielu sakopojums, kas var atstāt neatgriezenisku ietekmi uz dabu.

Lielākā daļa medicīnisko preparātu dabā sadalās ļoti lēni, tāpēc ir svarīgi nederīgu medicīnisko preparātu iznīcināšanu uzticēt licencētam atkritumu pārstrādes uzņēmumam, kas to paveiks dabai draudzīgā veidā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu