Merkele: NATO līguma 5.pants nav tikai teorētiska vienošanās (124)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Šodien Rīgā ieradusies Vācijas Federatīvās republikas kanclere Angela Merkele. Viņa vizītes laikā piedalījās ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa, tikās ar Latvijas Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un pievakarē tiksies ar Latvijas prezidentu Andri Bērziņu. Pie Brīvības pieminekļa trijos dienā bija pulcējušies vairāki simti interesentu. TVNET sekos līdzi notikumu gaitai.

18:49 Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests informēja, ka sarunas lielākā daļa tika veltīta drošības situācijai reģionā un turpmākai NATO alianses klātbūtnes paplašināšanai Baltijas valstīs. Valsts prezidents uzsvēris, ka Latvija augstu vērtē Vācijas un kancleres ieguldījumu reģiona drošības jautājumu risināšanā, kā arī krīzes Ukrainas austrumos miermīlīga risinājuma meklēšanā.

Vienlaikus Bērziņš atzīmējis, ka Latvija turpina apņemšanos stiprināt savu drošību, sadarbojoties ar Baltijas valstīm un Poliju, kā arī pildot solījumu palielināt aizsardzības budžeta finansējumu līdz 2% no IKP.

18:25 Savukārt pēc tikšanās ar Vācijas kancleri Valsts prezidents Andris Bērziņš sacīja, ka Vācijai ar Latviju ir lieliskas attiecības, ko pierādījusi saruna ar kancleri. Bērziņš turklāt uzsvēra, ka nākotnē Vācija būs Latvijas galvenā ekonomiskā partnere.

Vācija ir paudusi gatavību aizsargāt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas valstu robežas, tā pēc tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli apliecināja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Bērziņš norādīja, ka Vācija ir būtiska partnere Latvijai vairākās jomās un Merkeles vizīte ir uzskatāma par labu divpusējo attiecību žestu.

Runājot par Krievijas noteikto pārtikas preču embargo, prezidents norādīja, ka Krievijas rīcība ir ieviesusi fundamentālas izmaiņas. Viņš norādīja, ka jāturpina izdarīt spiedienu uz Krieviju, atzīstot, ka šāda rīcība radīs ievērojamus zaudējumus, tomēr viena no Latvijas uzņēmēju iespējām ir gaidāmās pārtikas preču izstādes, kuru laikā varētu iegūt jaunus tirdzniecības partnerus.

17:55 Savukārt Merkele uzsvēra, ka Vācija vienmēr ir atbalstījusi Latvijas pievienošanos eirozonai un ir gandarīta, ka Latvija kopš janvāra papildina eirozonas dalībvalstu loku, pierādot, ka ekonomisko krīzi ir iespējams pārvarēt.

Viņa īpaši

izcēla Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Viņasprāt, tas, ka Rīgā ir tik daudz tūristu no dažādām valstīm, apliecina, ka Latvija pieder Eiropas kopienai.

17:44 Vācijas kanclere Angela Merkele šodien tikšanās laikā ar Latvijas Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) solījusi Vācijas atbalstu Latvijai Eiropas Savienības (ES) prezidentūras laikā. Straujuma šodien pēc tikšanās ar Merkeli žurnālistiem pavēstīja, ka sarunas laikā guvusi

apliecinājumu, ka Latvija var paļauties uz Vāciju

un tās pieredzi saistībā ar Latvijas prezidentūru ES, kas nebūšot vienkāršs uzdevums.

Straujuma Merkeli informējusi par Latvijas prioritātēm prezidentūras laikā, kas būs konkurētspēja, digitālais tirgus un ES globālā loma.

17:31 Nestandarta situācijā Eiropas Savienība (ES) varētu izskatīt atbalsta iespējas ražotājiem saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

«ES rīcība, nosakot sankcijas pret Krieviju, bija neizbēgama, jo ir skaidri jāparāda ES attieksme pret to, kas notiek Ukrainā,» uzsvēra Merkele. Viņa atgādināja, ka šī nav pirmā reize, kad ES pret kādu valsti nosaka sankcijas, un šajā gadījumā bija jāparāda, ka ES nostāja līdzīgos gadījumos neatšķiras.

17:22 Baltijas reģionā ir jāizveido tāda infrastruktūras sistēma, lai saistībā ar Krievijas aktivitātēm varētu nekavējoties reaģēt, šodien pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

Merkele pauda izpratni, ka Latvijas un arī pārējā Baltijas reģiona iedzīvotāji ir nobažījušies par drošības situāciju saistībā ar Krievijas aktivitātēm Ukrainā. «Mums jārada visi priekšnoteikumi, lai tajā gadījumā, ja Latvijai būs nepieciešams NATO partneru atbalsts, varētu ātri reaģēt,» teica Merkele.

17:20 Patlaban

nav runa par ilgtermiņa kaujas vienību stacionēšanu,

bet gan sadarbības stiprināšanu citos veidos, izteicās Merkele, runājot par NATO spēku izvietošanu Latvijā un Baltijā.

Straujuma sarunas laikā uzsvērusi, ka Latvijai nepieciešama ilgstoša sabiedroto klātbūtne un ka tā varētu realizēties kā manevri un infrastruktūras stiprināšana. Viņa pauda gandarījumu, ka Merkele apliecinājusi, ka NATO vajadzības gadījumā palīdzēs Latvijai.

17:16

NATO līguma 5.pants nav tikai teorētiska vienošanās,

Latvijā sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa uzsvēra, ka Ukrainas notikumu kontekstā nepieciešama lielāka militārā gatavība nekā iepriekš, kā arī jārada priekšnoteikumi, lai NATO varētu ātri reaģēt. Veidi, lai to panāktu, - kopīga militāru manevru organizēšana, kā arī militārās infrastruktūras attīstīšana.

Vācijas kanclere atzina, ka apmeklējot arī Dienvideiropas valstis. Viņa saskaroties ar nopietnām šo valstu bažām saistībā ar notikumiem Ukrainā. «Jāmēģina darīt viss, lai šīs bažas novērstu,» piebilda Merkele.

Merkele par Baltijas aizsardzību un drošību uzsvēra, ka vajadzīgas biežākas militārās mācības. Merkele un

Vācija atbalsta sankcijas Krievijai,

ņemot vērā notikumus Ukrainā.

16:51 Merkele pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu pauda pateicību par ielūgumu ierasties Latvijā. Tikšanās laikā ar Ministru prezidenti viņa cita starpā runāja arī par jauniešu bezdarba mazināšanu Latvijā, uzsverot, ka Latvijā ir stabila ekonomiskā situācija, Vācija labprāt atbalstīs Latviju un Baltiju kopumā.

Tagad Merkelei plānots doties uz Melngalvju namu, uz tikšanos ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu.

15:31 Merkele kopā ar Straujumu un citām amatpersonām pēc oficiālās fotografēšanās Ministru kabineta ēkā devusies uz slēgtu apspriedi. Informācija par runāto gaidāma preses konferencē ap puspieciem.

15:27 Pēc ziedu nolikšanas Merkele kopā ar valsts augstākajām amatpersonām dodas uz Ministru kabinetu, kur gaidāmas pirmās tikšanās.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

15:25 Pie Brīvības pieminekļa kopumā bija ieradušies vairāk nekā 300 interesentu - gan garāmgājēji, gan tūristi. Merkele iedzīvotājiem uzsmaidīja, ar vairākiem sarokojās.

Sanākušie aktīvi izmantoja iespēju augsto amatpersonu fotografēt.


15:17 Angela Merkele kopā ar premjerministri Laimdotu Straujumu orķestra pavadībā dodas nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Izskan Latvijas un Vācijas himna.

15:12 Ieradies arī Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

15:04 Pie Brīvības pieminekļa Vācijas kancleri Angelu Merkeli gaida aptuveni 200 interesentu. Plānots, ka Merkele kopā ar Latvijas augstākajām amatpersonām noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Vizītes plāns

Plānots, ka vizīti Merkele sāks ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, pēc tam kanclerei būs tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), kuras laikā, ņemot vērā starptautisko kontekstu un notikumus Ukrainā un Kijevā, notiks diskusija par drošību un situāciju Austrumukrainā, kā arī Krievijas noteiktā embargo potenciālajām sekām Eiropas Savienības (ES) ekonomikā.

Vizītes laikā tiks apspriesta Latvijas prezidentūra ES Padomē un tās izvirzītās prioritātes, kā arī kontekstā ar jauno ES institūciju ciklu - jaunās Eiropas Komisijas (EK) galvenie uzdevumi, lai veicinātu ES izaugsmi un tālāku iekšējā tirgus attīstību, nodrošinot ražošanas pieaugumu, jaunas darba vietas un sociālo aizsardzību ES iedzīvotājiem.

Merkelei paredzēta tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, savukārt vakarā kanclere piedalīsies diskusijā par Latvijas un Vācijas ekonomisko sadarbību, kas notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Šī nav pirmā reize, kad Merkele ieradusies Latvijā. Viņa Rīgā bijusi gan NATO samita laikā 2006.gadā, gan 2010.gadā, kad piedalījās Latvijas un Vācijas ekonomikas forumā.

Komentāri (124)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu