Bērni sūdzas par vardarbību skolās (58)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Vardarbība skolās ir diezgan bieža parādība. To var secināt no Tiesībsargam iesniegtajām sūdzībām.

Tiesībsargs Juris Jansons šorīt intervijā Latvijas radio sacīja, ka par vardarbību skolās bērnu vecāki Tiesībsargam sūdzas visai bieži.

Saistībā ar to Tiesībsargs saskata vairākas problēmas. Pirmkārt, skolas un to pārstāvji īsti nemāk šos jautājumus risināt. Tādēļ sabiedrība uzzinājusi par dažādiem skaļiem gadījumiem, piemēram, Jaunjelgavas situāciju, kurā bija vardarbība pret kādu puiku. Šo jautājumu pašvaldība risināja politiski nekorektā veidā.

Vardarbības tēma iesniegumos parādās ar zināmu tendenci.

Tiesībsargs mēģina skaidrot esošo regulējumu - kas un kādā veidā skolām būtu jādara. Jansons arī akcentēja, ka

vardarbības mazināšanā jāiesaistās ne tikai skolai, bet arī ģimenei.

Tiklīdz kādam skolēnam identificē uzvedības novirzi, būtu jāiesaistās skolai un vecākiem. Jāsaprot iemesli - vai tā ir vardarbība ģimenē vai citi.

Svarīgi, lai vecāki un skola atrod kontaktu un noskaidro, kāpēc bērns kļuvis agresīvs. Tikai pēc tam var meklēt risinājumus.

Vēl nesen vecākiem lika pirkt grāmatas

Tiesībsargs arī pastāstīja, ka vēl pagājušajā mācību gadā vairākās skolās vecākiem likts saprast, ka būtu pašiem jāpērk mācību grāmatas saviem bērniem. Tas ticis darīts, stāstot, ka grāmatu nepirkšanas gadījumā konkrētais bērns būs vienīgais klasē, kuram to nebūs, un viņš jutīšoties diskriminēts.

Skolas prasība pirkt grāmatas ir nelikumīga, vecākiem nav jāpērk mācību grāmatas.
Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu