VK: Iekšlietu ministrijas īpašums Jūrmalā ir aizdomīgi iznomāts (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA), realizējot izsoles par nekustamo īpašumu Jūrmalā, Piestātnes ielā 6/14, nav rīkojusies lietderīgi ar valsts mantu, devusi priekšroku vienam pretendentam un vairākkārt mainījusi tam nomas nosacījumus, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

VK akcentē - zinot, ka vienam no nomas pretendentiem ir visa nepieciešamā informācija par objektu un tā tehnisko stāvokli, aģentūra nav devusi citiem pretendentiem pienācīgu termiņu iepazīties ar objekta tehnisko stāvokli, turklāt nav veicinājusi plašāka pretendentu loka pieteikšanos.

Nekustamais īpašums līdz 2009.gada septembrim tika izmantots medicīnisko un rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai Iekšlietu ministrijas un tās padotībā esošo iestāžu darbiniekiem un ieslodzījuma vietu darbinieku apmācībai.

Tas sastāv no dažādām ēkām – viesnīcas, administratīvās ēkas, mācību korpusa, ārstniecības ēkas, kluba un citām – ar kopējo platību vairāk nekā 5000 kvadrātmetri 2011.gadā.

Aģentūra šo īpašumu uz 10 gadiem iznomāja uzņēmumam «ISIH» viesnīcas un rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai. VK secinājusi, ka aģentūrai nebija tiesību piekrist nomas maksas samazinājumam ar atpakaļejošu datumu un par laika posmu, kad vēl nebija pagājis gads kopš nomas līguma noslēgšanas un nebija pabeigti rekonstrukcijas pirmā posma darbi.

Tā rezultātā aģentūra

nav guvusi ieņēmumus 28 107 eiro apmērā.

Savukārt Iekšlietu ministrija (IeM) aģentūrai BNS pauda nožēlu, ka jākomentē Valsts kontroles secinājumi, kuri tekstuālajā daļā atspoguļo ar nozares ministriju pretēju viedokli, turklāt ministrijai ir bijušas ļoti ierobežotas iespējas ietekmēt tā saturu.

«Diemžēl jāsecina, ka šajā ziņojumā secinājumi neatspoguļo situācijas otru pusi. Šis ministrijas īpašums ir viens no uzskatāmākajiem piemēriem, kad krīzes laikā pēkšņi 100% tika apturēts finansējums - tas tika apturēts gan amatpersonu veselības aprūpei, gan ar aprūpi saistītajai infrastruktūras uzturēšanai,» uzsver ministrija.

Ministrija norada, ka problēma būtu, ja Nodrošinājumu valsts aģentūra nebūtu neko darījusi, lai krīzes laikā meklētu Iekšlietu ministrijas ieskatā patiešām vērtīgajam īpašumam, kurš līdz šim ticis izmantots Iekšlietu sistēmas darbinieku rehabilitācijai, investīcijas īpašuma pamatuzturēšanai un šajā gadījumā kaut nelielai, bet tomēr attīstībai.

«Uzskatām, ka 2009.gadā pieņemtais lēmums par objekta (daļa no kura bija nepabeigtas būvniecības stadijā kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem un daļa nav tikusi remontēta un atjaunota kopš astoņdesmitajiem gadiem, tai skaitā visas komunikācijas sistēmas), objekta iznomāšana bija pareizs lēmums tieši no lietderības viedokļa, jo nodrošinās nākotnē normālu, modernu infrastruktūru iekšlietu iestāžu darbinieku rehabilitācijas un rekreācijas nodrošināšanai,» pauž ministrija.

IeM akcentē - fakts, ka aģentūra nav noteikusi kaut kādus pasākumus papildus ārējā normatīvajā aktā paredzētajām prasībām, nevar būt par pamatu apgalvojumam, ka tā nav rīkojusies ar pienācīgu rūpību.

Attiecībā uz aģentūras pienākumu rīkoties, lai informācija sasniegtu pēc iespējas plašāku nomas tiesību pretendentu loku, nosakot saprātīgu pieteikšanās termiņu, Iekšlietu ministrija uzskata, ka nomas pretendentiem noteiktais termiņš – 14 dienas, kā arī sludinājumu publicēšana aģentūras interneta mājas lapā, kā arī Valsts nekustamo īpašumu mājas lapā, bija pietiekami, lai informācija nonāktu līdz visiem tiem potenciāliem nomas tiesību pretendentiem, kuri patiešām būtu ieinteresēti noslēgt nomas līgumu, ievērojot, ka tieši minētajās interneta lapās ir atrodama informācija par nomas objektiem, un nomas tiesību pretendents informāciju par nomas objektiem visdrīzāk meklēs tieši šajās interneta adresēs.

Revīzijā konstatēts, ka vienam no nomas pretendentiem ir visa nepieciešamā informācija gan par objektu, gan par tā tehnisko stāvokli. Savukārt citiem pretendentiem NVA neesot devusi pienācīgu termiņu, lai iepazītos ar objekta tehnisko stāvokli, kā arī neesot veicinājusi, ka uz izsoli piesakās plašāks pretendentu pulks. Izsolē pretendentiem tika dotas tikai 14 dienas īpašuma apskatei un novērtēšanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu