Svešvalodu Latvijas skolās mācīs jau no pirmās klases (125)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Viens no jaunumiem, kas skars skolēnus šajā mācību gadā, ir svešvalodas apguve jau no pirmās klases, šodien žurnālistiem pastāstīja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Izglītības iestādei kā apgūstamo pirmo svešvalodu vecāku izvēlei būs jāpiedāvā vienu no Eiropas Savienības oficiāli noteiktajām valodām.

Tāpat šogad tiks nodrošinātas brīvpusdienas pirmās līdz trešās klases skolēniem. Šim nolūkam no valsts budžeta atvēlēts finansējums 11,6 miljonu eiro apmērā.

Izglītības un zinātnes ministrija turpinās pilnveidot atbalsta iespējas skolēniem, kuri atgriezušies no citām valstīm, iekļauties Latvijas izglītības sistēmā.

Pamatojoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajiem Profesionālās izglītības likuma grozījumiem, tiks turpināta profesionālās izglītības pieejamības un prestiža paaugstināšana, nodrošinot Eiropas Sociālais fondu (ESF) ieguldījumus profesionālo izglītības iestāžu, prioritāri profesionālas izglītības kompetences centru, infrastruktūras modernizēšanā.

Vienlaikus tiks turpināts profesionālo izglītības iestāžu tīkla sakārtošana, lai nodrošinātu efektīvu nākamā plānošanas perioda ESF atbalsta izmantošanu.

Ar šā gada 1.septembri tiks paaugstināta zemākā amata algas likme pedagogiem līdz 420 eiro. Tāpat tiks nodrošināta piemaksa par kvalitātes pakāpi visiem pedagogiem, kuri ir ieguvuši 3., 4., 5.kvalitātes pakāpi.

Pedagogi, kas ieguvuši 3., 4. un 5. pakāpi, saņems fiksētas piemaksas attiecīgi 31,87 eiro, 79,68 eiro un 99,60 eiro apmērā par vienu pedagoga darba likmi. Pedagogi saņems arī piemaksu 40% apmērā par papildu pienākumu un atbalsta pasākumu veikšanu.

Jau ziņots, ka aizvadītajā mācību gadā vispārējās izglītības iestādēs mācījušies 492 skolēni, kuri ir atgriezušies no mācībām ārpus Latvijas, un kuriem sniegti atbalsta pasākumi.

283 skolēni pirms emigrācijas ir ieguvuši izglītību Latvijā, bet 209 skolēni Latvijā pirms tam nav mācījušies. Izteikts vairākums skolēnu Latvijā mācās savam vecuma atbilstīgajā klasē. No tiem skolēniem, kuri ieguvuši izglītību Latvijā, tādi ir 83,7%, bet no skolēniem, kuriem nav pieredzes mācībās Latvijas skolā - 76,5%.

Sniegtais IZM atbalsts saistīts ar iespēju papildus apgūt gan latviešu valodu, gan arī citus mācību priekšmetus. Latviešu valodu papildus ir apguvuši 25,4% skolēnu, kuri pirms emigrācijas ir mācījušies Latvijā, matemātiku 15,1 % skolēnu, krievu valodu 4,9 % skolēnu, kā arī citus mācību priekšmetus – 16,5 % skolēnu.

No ārzemēm atgriezušies skolēni pamatā turpina izglītības ieguvi Rīgas izglītības iestādēs - 53,6%, savukārt Daugavpilī - 9%, bet Pierīgā 5,4%.

Komentāri (125)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu