Valsts kontrole sola «šokējošus pašvaldību revīziju rezultātus» (106)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts kontrole aptuveni pēc diviem mēnešiem plāno publiskot «šokējošus pašvaldību finanšu revīziju rezultātus», pavēstīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Valsts kontrole ir pabeigusi finanšu revīzijas sešās pašvaldībās un tuvāko divu mēnešu laikā publiskos to rezultātus. Vērtējot līdz šim veikto revīziju rezultātus, Krūmiņa nevarēja nosaukt nevienu pašvaldību, kas varētu būt kā labais piemērs.

Veicot revīzijas pašvaldībās, Valsts kontrole ir konstatējusi tādas lietas, ko sen vairs nekonstatē valsts pārvaldē. Piemēram, ja ministrijās īpašumu uzskaites jautājumi jau sen ir sakārtoti, pašvaldībās ar to joprojām ir grūtības - tās nesaprot, kādi īpašumi tām pieder. Tāpat pašvaldībās joprojām ir grūtības ar sniegto pakalpojumu tarifiem, kā arī absolūti neesot izpratnes, kas ir privātie un kas ir publiskie līdzekļi. Kā spilgtu piemēru viņa minēja jau izskanējušo gadījumu par dārgu tērpu un kosmētikas iegādi par pašvaldības kapitālsabiedrības līdzekļiem Jelgavā.

«Pašvaldību vadītāji uzskata, ka ir lietderīgi doties eksotiskos ceļojumos, rīkot lielus pasākumus,» sprieda Krūmiņa. Lai gan pašvaldības aizbildinās, ka lielākie vērtētāji ir iedzīvotāji, viņiem nav pieejama informācija par pašvaldības amatpersonu rīcību. Pēc Valsts kontroles revīzijām iedzīvotājiem šī informācija būs plašāka, šodien Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» solīja Krūmiņa.

Jautāta, vai pārkāpumi lielākoties izdarīti nezināšanas dēļ vai ar nolūku, viņa atzina, ka situācijas ir dažādas - ir gadījumi, kad ir redzama vēlme izmantot publiskos līdzekļus privātām vajadzībām, un ir gadījumi, kad pārkāpumi radušies nezināšanas dēļ. «Pašvaldībās joprojām ir liela problēma ar profesionālo līmeni - daudz pārkāpumu tiek izdarīti nezināšanas vai profesionālās kompetences trūkuma dēļ,» noteica valsts kontroliere.

Vērtējot līdz šim veikto revīziju rezultātus, Krūmiņa nevarēja nosaukt nevienu pašvaldību, kas varētu būt kā labais piemērs, tomēr viņa pauda cerību, ka turpmākajās revīzijās kāda varētu atklāties.

Komentāri (106)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu