Bijušo KNAB izmeklētāju Balakleiski atzīst par vainīgu materiālu nopludināšanā (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas apgabaltiesa šodien atcēla Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas attaisnojošo spriedumu krimināllietā par AS «Latvenergo» amatpersonu kukuļošanas lietas materiālu nopludināšanu un atzina apsūdzēto bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāju Ruslanu Balakleiski par vainīgu, sodot viņu ar 200 stundām piespiedu darba.

Pirmās instances tiesa Balakleiski gan bija atzinusi par nevainīgu un attaisnojusi.

Kā pastāstīja tiesas preses pārstāve Inta Šaboha, Rīgas apgabaltiesa atcēla Centra rajona tiesas 2013.gada 13.jūnija spriedumu daļā, kurā Balakleiskis tika attaisnots pēc Krimināllikuma (KL) 307.panta par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem un KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Apelācijas instances tiesa Balakleiski atzina par vainīgu gan par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem, gan dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tiesa nosprieda Balakleiski sodīt ar 200 stundām piespiedu darba.

Pilns tiesas spriedums būs pieejams 5.septembrī, un to varēs pārsūdzēt Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departamentā desmit dienu laikā, iesniedzot kasācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā.

Jau ziņots, ka 2013.gada 7.septembrī Ģenerālprokuratūra iesniedza apelācijas protestu par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas spriedumu, ar kuru Balakleiskis tika pilnībā attaisnots.

Pērn 13.jūnijā prokurors Sergejs Petruhno tiesas debatēs bija prasījis Balakleiski atzīt par vainīgu pēc diviem Krimināllikuma (KL) pantiem un sodīt ar 280 stundu piespiedu darbu. Savukārt pats Balakleiskis pauda uzskatu, ka ir izdarījis tikai disciplināru pārkāpumu, nevis noziedzīgu nodarījumu. Tāpēc lūdza tiesu taisīt attaisnojošu spriedumu. Vienlaikus Balakleiskis nenoliedza savas apsūdzībā izklāstītās faktiskās darbības.

Attaisnojošā sprieduma motīvu daļā tiesnesis bija norādījis, ka apstāklis, ka apsūdzētā lietošanā esošajā datu nesējā atrasti līdzīgi faili «Latvenergo» amatpersonu kukuļošanas krimināllietā esošajiem, vēl neapstiprina to, ka apsūdzētais šos failus ir nodevis publicēšanai masu medijiem, bet gan to, ka apsūdzētais ir neatļauti nokopējis krimināllietas materiālus.

Pirmās instances tiesā noskaidrojās, ka ar «Latvenergo» lietas materiālos esošajiem failiem varēja rīkoties kā Balakleiskis, tā arī vairāki citi KNAB darbinieki.

Kā ziņots, bijušais KNAB izmeklētājs apsūdzēts pēc KL 307.panta par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem un pēc KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Attiecīgi pēc KL 318.panta 1.daļas tiesa Balakleiski attaisnoja nepietiekamu pierādījumu dēļ.

Kopš 2013.gada 1.aprīļa gan KL 307.pantā, gan KL 318.panta 1.daļā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trīs gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana (uz laiku no 15 dienām līdz trim mēnešiem), vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Portāls «Pietiek.com» 2012.gada pavasarī publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, «Latvenergo» bijušo viceprezidentu Aigaru Meļko, bijušo uzņēmuma ražošanas tehnisko direktoru Gunāru Cvetkovu un uzņēmuma «Energy Consulting» vadītāju Andreju Livanoviču. Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot «Latvenergo» amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

Pēc audioierakstu sarunu failu «Latvenergo» amatpersonu krimināllietā publiskošanas KNAB nekavējoties sāka dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kurš vainojams materiālu nopludināšanā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» Balakleiskis iepriekš apstiprināja, ka informāciju nopludinājis tieši viņš, lai pievērstu uzmanību šīs lietas izmeklēšanas problēmām.

Tāpat ziņots, ka bijušais KNAB izmeklētājs Balakleiskis Rīgas apgabaltiesā turpina cīnīties par savu atjaunošanu amatā. 20.augustā lieta izskatīta pēc būtības, un 3.septembrī tiks pasludināts spriedums.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu