Vilks kļuvis par visilgāk strādājošo finanšu ministru (32)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) kļuvis par visilgāk strādājošo finanšu ministru. Šodien, 22.augustā, ministram rit 1388.darbadiena. Oskars Spurdziņš savulaik finanšu ministra amatā nostrādājis 1382 dienas, kas ir līdz šim otrais ilgākais termiņš, sarēķinājusi Finanšu ministrija.

Vilks finanšu ministra amatā darbu sāka 2010.gada 3.novembrī. Tobrīd Latvija bija ekonomikas krīzes vissmagāk skartā valsts, tāpēc bija jāiegulda lielas pūles valsts finansiālās situācijas stabilizēšanā un ekonomiskās izaugsmes veicināšanā. Nu jau vairākus gadus Latvija ir starp straujāk augošām Eiropas Savienības (ES) ekonomikām. 2011.gadā Starptautiskais Valūtas fonds novērtēja Latvijas veikumu un noslēdza starptautisko aizdevumu programmu, kas bija nepieciešama krīzes pārvarēšanai. Latvija pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezās ārējos tirgos, kur kopš tā laika esam emitējuši piecas vērtspapīru emisijas.

Ministra darbu saraksta augšgalā ierindojas arī Latvijas pievienošanās eirozonai.

Vilks četras reizes nesis uz Saeimu valsts budžeta portfeli. Pērn tika izveidots ne tikai nākamā gada, bet arī vidējā termiņa ietvara budžets. Gaidāmo Saeimas vēlēšanu dēļ šogad budžeta veidošana būs īpašs izaicinājums. Vilks mudina pret budžeta veidošanu attiekties pēc iespējas pragmatiskāk, neaizraujoties ar populistiskiem solījumiem un sabiedrības veltu maldināšanu, paziņojumā medijiem atzīmē Finanšu ministrija. Latvijai patlaban ir viens no viszemākajiem budžeta deficītiem, proti, 2013.gadā 1%. Valsts ārējais parāds pērn bija 38,1% no iekšzemes kopprodukta.

Starptautiskais biznesa un finanšu izdevums «The Banker» 2012.gadā Vilku atzina par labāko finanšu ministru Eiropā.

Vilks nolēmis darbu politikā neturpināt un šoruden nekandidēs Saeimas vēlēšanās.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu