Kažociņš: pielaide valsts noslēpumam ir vairākiem tūkstošiem cilvēku (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pielaide valsts noslēpumam Latvijā izsniegta vairākiem tūkstošiem cilvēku, intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja bijušas Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš.

Viņš norādīja, ka vairumā gadījumu pielaide valsts noslēpumam tiek piešķirta, un ir atsevišķi nosacījumi, kas neļauj to darīt - kriminālsodāmība, problēmas ar alkoholu vai narkotikām, vai arī šaubas par to, vai konkrētā persona spēs glabāt valsts noslēpumu.

Savukārt šaubas par cilvēka spēju glabāt valsts noslēpumu varot rasties, piemēram, gadījumos, ja viņš ir saistīts ar kriminālajām aprindām, ir parādā lielas naudas summas un tamlīdzīgi.

Kažociņš noraidīja iespēju, ka lēmums par pielaides valsts noslēpumam piešķiršanu vai nepiešķiršanu varētu tikt pieņemts subjektīvi, ņemot vērā, ka SAB ar šo jautājumu strāda vairāki cilvēki un galīgā lēmuma pieņemšanā ir iesaistīts gan SAB direktora vietnieks, gan SAB direktors, bet pārsūdzības gadījumā ar to nodarbojas arī ģenerālprokurors un viņa pakļautībā strādājoši eksperti.

BNS ziņoja, ka īsā laika posmā SAB nolēma nepiešķirt valsts noslēpumu diviem ministriem - nu jau bijušajai tieslietu ministrei Baibai Brokai, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu