Pie Stūra mājas vairāk kā 100 cilvēku piemin staļinisma un nacisma upurus (18)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pie Stūra mājas piektdien pieminēt staļinisma un nacisma upurus bija pulcējušies vairāk kā 100 cilvēku.

Viens no pasākuma apmeklētājiem bija ietinies Ukrainas karogā, bet kāds cits uz pasākumu bija ieradies, mugurā uzvilcis kreklu ar nosvītrotu Padomju Savienības simboliku - sakrustotu sirpi ar āmuru.

Pasākumu apmeklēja Eiropas Savienības (ES) Tiesas tiesnesis Egils Levits, Rīgas domes deputāte Sarmīte Ēlerte, kā arī Krimas tatāru līderi Rafats Čubarovs un Mustafs Džemiļevs.

Uzrunas pasākumā teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Rinkēvičs savā uzrunā norādīja, ka, noliekot svecītes piemin tos, kuri gāja bojā Baigajā gadā 1940.gadā. Kā arī visus totalitāra režīma upurus. Viņš arī uzsvēra, ka Latvija nevar pieļaut šādu notikumu atkārtošanos.

Bērziņš savukārt uzrunā atzina, ka baiļu sajūta no Stūra mājas bija iesakņojusies tik stipri, ka pat pēc neatkarības atgūšanas, ejot garām stūra mājai, vienmēr tai gājis ar likumu.

Par notiekošo lielu interesi izrādīja arī ārvalstu mediji.

Piektdien Stūra mājā norisinājās konference «Pēc gadsimta ceturkšņa. Baltijas ceļš un totalitārā komunisma sabrukums: Eiropas kopīgās atmiņas un politiskās iedvesmas avots», kura veltīta «Baltijas ceļa» 25.gadadienai un kuras mērķis ir aplūkot totalitārā komunisma sabrukumu gan tā vēsturiskajā, gan mūsdienu ģeopolitiskajā perspektīvā.

Svecīšu nolikšana bija noslēgums starptautiskajai konferencei.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu